Hlavní obsah

Zemanova abolice nebude mít na mé rozhodnutí v kauze Čapí hnízdo vliv, říká nejvyšší žalobce

Prezident Zeman nemá na žalobce Zemana vliv.

Reklama

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman posoudí stíhání Andreje Babiše bez ohledu na čtvrteční prohlášení prezidenta o možném udělení abolice.

Článek

„Prohlášení pana prezidenta o možnosti udělení milosti panu premiérovi nebude mít žádný vliv na postup nejvyššího státního zástupce při přezkoumávání zákonnosti usnesení o zastavení trestního stíhání. Nejvyšší státní zástupce je v této věci vázán zákonem a také přesně podle zákona bude postupovat,“ uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Městské státní zastupitelství v Praze (MSZ) nedávno zastavilo jak stíhání Babiše, tak dalších v případu. Usnesení je pravomocné.

MSZ ho předloží společně se spisovým materiálem nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, který může rozhodnutí potvrdit i zrušit. Na přezkoumání má tři měsíce. Případnou abolici podle ústavy musí spolupodepsat předseda vlády.

Prezident ve čtvrtek oznámil, že by využil takzvané abolice. „Když se do toho už nebude vrtat, tak bude klid a budu rád. Kdyby se do toho vrtalo, tak prezident má ústavou dané právo abolice,“ řekl Zeman ve čtvrtek televizi Barrandov. „Pokud by to bylo nutné, a já věřím, že to nutné nebude, pak bych k tomuto ústavnímu kroku sáhl,“ uvedl prezident.

Reklama

Doporučované