Hlavní obsah

Zemanova lékařská zpráva vyvolává otázky. Lékaře zaráží hlavně rychlé hubnutí

Foto: hrad.cz

Miloš Zeman.

Reklama

Lékařskou zprávu zveřejnila ve čtvrtek Ústřední vojenská nemocnice. Potvrdila to, co se o prezidentově zdraví už ví. Zároveň ale nechala řadu věcí nevysvětlenou.

Článek

Seznamem osloveným lékařům řada informací ve zprávě chybí. Vzhledem k úbytku váhy prezidenta, jeho věku a cukrovce se podivují, že ve zprávě není nic o zhoršeném zažívání. Právě vegetativní nervy ve střevech jsou u takových pacientů často postižené. Při cukrovce, která je navíc doprovázená kouřením, velmi trpí cévy, to ale podle zprávy není prezidentův problém.

Pozastavují se nad razantním úbytkem hmotnosti, konkrétně 20 kilogramů během dvou let. Například podle profesora Pavla Pafka by měla kvůli tomu následovat další vyšetření. Celkově ale zveřejnění informací kvituje. „Vnímám to jako velmi pečlivou zprávu,“ komentuje zprávu chirurg Pavel Pafko, který operoval a posléze i informoval veřejnost o zdravotním stavu prvního českého prezidenta Václava Havla.

Anketa

Měla by česká veřejnost znát zdravotní stav svého prezidenta?
Ano
75,7 %
Ne
24,3 %
Celkem hlasovalo 55624 čtenářů.

Prezident Zeman zamířil do pražské střešovické nemocnice dvakrát během jednoho měsíce. Poprvé na kontrolu, podruhé na čtyřdenní rekondiční pobyt.

„Lze shrnout, že pan prezident během pobytu v ÚVN i v dalších dnech byl sledován a léčen pro poruchu výživy spočívající v úbytku a narušené funkci svalů, zvláště na dolních končetinách. Současně je také přítomno postižení nervových vláken, projevující se ztrátou čití, tedy dotykového vnímání podnětů na periferii dolních končetin. Obě tyto skutečnosti se manifestují poruchou mechanismu chůze i prostého stoje, nejistotou při chůzi a nutností částečné mechanické opory,“ napsala ve čtvrtek nemocnice v tiskové zprávě k Zemanovu pobytu. Zveřejnila i jeho lékařskou zprávu.

Za tajnosti kolem svého zdravotního stavu kritizoval prezidenta po druhé návštěvě ÚVN šéf České lékařské komory Milan Kubek. Zveřejněním zprávy tak podle něj Zeman uvedl na pravou míru nejrůznější fámy.

„Jsem rád, že občané tu informaci dostali, protože mají právo vědět, v jakém fyzickém stavu je prezident, který je vrchním velitelem ozbrojených sil, má obrovský vliv na politickou reprezentaci, na vládu a tím i na naše životy. Je to úplně něco jiného než to dosavadní mlžení hradní kanceláře,“ řekl Seznamu Kubek.

+1

Zeman ve středu v Poslanecké sněmovně tvrdil, že Ústřední vojenská nemocnice zveřejní jeho kompletní zdravotní dokumentaci. Nakonec se ale na veřejnost dostala jen lékařská zpráva z vyšetření.

„Naměřené hodnoty jsou takové, že by si k nim většina z nás mohla gratulovat,“ chválí prezidenta Kubek.

Lékařská zpráva potvrdila už dříve známý Zemanův zdravotní stav. Tedy podvýživu, úbytek svalové hmoty a neuropatii, kvůli které prezident špatně chodí. Tu Zeman dává do souvislosti s cukrovkou, zpráva ale ukázala, že se mu s ní daří bojovat. Za neuropatií tak může být i pravidelná konzumace alkoholu, což potvrzuje v rozhovoru pro iRozhlas.cz také neurolog Martin Jan Stránský.

„S užíváním alkoholu ostatně může souviset i ta necitlivost v nohou. Ten totiž ničí periferní nervy stejně jako cukrovka,“ říká Stránský. K pravidelné konzumaci alkoholu se ostatně ve zprávě přiznává i pacient Miloš Zeman.

Na druhou stranu se prezidentův ošetřující lékař a zároveň ředitel ÚVN Miroslav Zavoral zmiňuje, že Zeman za dva roky zhubl 20 kilogramů. To přijde zvláštní i Pafkovi.

„Těch minus 20 kilo mě překvapilo a musí dojít k dalším vyšetřením,“ zdůrazňuje Pafko.

Z jakého důvodu prezident tak razantně zhubl, zpráva neříká. Mluvčí hradní kanceláře ani nemocnice ji dále komentovat nechtějí. Může být způsobena úbytkem svalové hmoty a nechutenstvím v kombinaci s dietou. To ale nehraje dohromady se Zemanovými vyjádřeními, že je nedisciplinovaným pacientem.

Podle zprávy nemá také prezident žádné problémy se srdcem. Sám přitom tvrdil, že ve 20 letech kvůli vrozené vadě nemohl nastoupit na povinnou vojenskou službu.

„Starší lidé bývají nemocní, ale já tu informaci oceňuji. Porovnávám to s panem prezidentem Havlem, který také chtěl, abychom řekli médiím pravdu,“ dodává Pafko.

Reklama

Doporučované