Hlavní obsah

Zemanova poradce Nejedlého sledovala BIS

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Prezidentův poradce Martin Nejedlý.

Reklama

Důvodem sledování byly Nejedlého ruské kontakty i obchodní aktivity.

Článek

Prezidentova poradce Martina Nejedlého sledovala Bezpečnostní informační služba (BIS). Důvodem byly jeho ruské kontakty i obchodní aktivity. Uvedl to server Neovlivní.cz.

Informace redakce Neovlivní.cz získala ze dvou na sobě nezávislých zdrojů z bezpečnostní komunity.

„Byl sledovaný. Jeho kontakty jsou středem zájmu kvůli bezpečnostním zájmům státu,“ uvedl pod podmínkou anonymity jeden ze zdrojů.

Martin Nejedlý serveru Neovlivní.cz potvrdil, že skutečně sledovaný byl. „Informace o zájmu BIS se ke mně donesly. Nemám to černé na bílém, nic jsem s tím tedy nedělal. Kromě toho, že jsem po své linii zabezpečil ochranu své partnerky a rodiny,“ uvedl Martin Nejedlý.

Mluvčí BIS na dotazy ohledně Nejedlého neodpověděl.

Prezident Miloš Zeman je již delší dobu s BIS v otevřené válce. Proti řediteli BIS Michalu Koudelkovi se opakovaně postavil, šestkrát odmítl návrhy vlád na jeho povýšení do generálské hodnosti. Práci BIS, která ve výročních zprávách varuje před působením čínských nebo ruských agentů, hlava státu často kritizuje. Loni koncem roku Zeman předal premiérovi Babišovi ohledně Koudelky kritický materiál.

Kontrarozvědka má naopak zastání u většiny politiků. Pochvaly za svou práci se dočkala od poslanců i senátorů, ocenili ji i spojenci včetně americké CIA. Koudelku v čele BIS chce většina opozičních stran, konkrétně koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Piráti se STAN.

Koudelkovi skončil pětiletý mandát řádného ředitele BIS v polovině srpna. Jeho setrvání v čele civilní kontrarozvědky se stalo v posledních týdnech jedním z hlavních politických témat. Nového ředitele civilní kontrarozvědky musí podle Zemana vybrat vláda, prezident do toho zasahovat nechce. „Dovedu si samozřejmě představit některá jména, ale myslím si, že to není moje primární funkce. Pokud se mě na to někdo zeptá, tak jim ta jména řeknu, ale ať si vláda vybere kohokoli kromě pana Koudelky,“ dodal.

Reklama

Doporučované