Hlavní obsah

Zeman se přesunul na běžný pokoj. S Fialou a Babišem si bude volat

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Nemocnice zatím nepovolila Andreji Babišovi návštěvu u prezidenta Zemana na pokoji.

Reklama

aktualizováno •

Ústřední vojenská nemocnice přesunula prezidenta Miloše Zemana na běžný pokoj. Nemocnice má omezené návštěvy, prezident se ale s Andrejem Babišem a Petrem Fialou v příštích dnech spojí.

Článek

Prezident Miloš Zeman je v nemocnici téměř měsíc. Doteď byl hospitalizován na Klinice anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. LF UK a Ústřední vojenské nemocnice. Dnes ho díky zlepšení zdravotního stavu přesunuli na běžný pokoj.

„Dnes, tj. ve čtvrtek 4. listopadu 2021, byl prezident republiky přeložen na standardní lůžko Rehabilitačního oddělení ÚVN,“ napsala mluvčí špitálu Jitka Zinke, a potvrdila tak dopolední informaci Deníku N.

Nemocnice také uvedla, že důvodem hospitalizace byla dekompenzace známého chronického onemocnění, ke které vedl zhoršený příjem potravy a tekutin. „Zdravotní stav při příjmu do nemocnice nepochybně vyžadoval intenzivní péči. Léčba, a to zejména komplexní nutriční podpora, poskytnutá na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, vedla ke zlepšení prezidentova klinického stavu,“ uvedla nemocnice v tiskové zprávě.

ÚVN také dodala, že zpráva je zveřejněna se souhlasem prezidenta republiky Miloše Zemana.

Zdravotní stav při příjmu do nemocnice nepochybně vyžadoval intenzivní péči. Léčba, a to zejména komplexní nutriční podpora, poskytnutá na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, vedla ke zlepšení prezidentova klinického stavu.
Ústřední vojenská nemocnice

Ani po přeložení ale premiér Andrej Babiš (ANO) zatím za Zemanem fyzicky nemůže, ÚVN mu sdělila, že platí zákaz návštěv. Později ale prezidentská kancelář oznámila, že v pátek se prezident s premiérem spojí.

„Dne 6. listopadu 2021 bude prezident republiky prostřednictvím videokonference jednat s předsedou Občanské demokratické strany Petrem Fialou,“ dodal mluvčí Jiří Ovčáček.

Podle informací Frekvence 1 dnes dostal jako jediný svolení lékařů k setkání s prezidentem jeho kancléř Vratislav Mynář. Podle Ovčáčka se Mynář se Zemanem setkal v minulých dnech opakovaně.

„Uložil kanceláři připravit návrhy rozhodnutí hlavy státu o přijetí demise vlády a pověření vlády plněním výkonu funkcí dle Ústavy České republiky, a to do ustanovení nové vlády,“ dodal mluvčí.

Kdy přijme Fialu?

Není tak ani jisté, kdy se Zeman setká s kandidátem na premiéra a šéfem ODS Petrem Fialou, a to poprvé od voleb. „Zatím termín nemám, předpokládám, ze ho dostanu, jakmile to bude možné,“ sdělil dnes Fiala Seznam Zprávám.

ÚVN od středy zpřísnila pravidla pro návštěvy pacientů. Do odvolání jsou zakázané návštěvy osob hospitalizovaných na akutních odděleních. Důvodem je podle nemocnice zhoršující se epidemická situace v zemi související s výskytem covidu-19 a dalších respiračních onemocnění.

Kdo může za Zemanem, pokud dostane výjimku

  • návštěva nejeví příznaky covid-19, případně jiného respiračního onemocnění
  • po celou dobu návštěvy musí mít nasazenu ochranu úst a nosu (respirátor FFP2 nebo obdobný prostředek vždy bez výdechového ventilu s filtrační účinností minimálně 94 % dle příslušných norem), s výjimkou dětí do 15 let věku, které na těchto místech mohou nosit i jiné ochranné prostředky, kterými jsou zdravotnická obličejová maska nebo obdobný prostředek naplňující minimálně všechny technické podmínky a požadavky, které brání šíření kapének
  • návštěva na oddělení proběhne pouze na pokoji, kde je pacient hospitalizován
  • návštěva může trvat maximálně 30 minut, přičemž u pacienta během návštěvy mohou být přítomny maximálně 2 osoby
  • návštěva absolvovala nejdéle před 72 hodinami PCR vyšetření na přítomnost viru SARS-CoV-2 s negativním výsledkem, nebo absolvovala nejdéle před 24 hodinami antigenní test s negativním výsledkem, nebo byla očkována proti onemocnění covid-19 a doloží to národním certifikátem o provedeném očkování
  • návštěva musí doložit, že u očkování uplynulo od aplikace druhé dávky nejméně 14 dní, nebo od aplikace dávky očkovací látky v případě jednodávkového schématu nejméně 14 dní
  • návštěva může také doložit, že prodělala laboratorně potvrzené onemocnění covid-19, uplynula u ní platná doba izolace a od prvního pozitivního antigenního testu nebo PCR testu neuplynulo více než 180 dní
  • návštěva může na místě podstoupit preventivní antigenní test na stanovení přítomnosti antigenu viru SARS-CoV-2, který je určen pro sebetestování nebo povolený Ministerstvem zdravotnictví k použití laickou osobou, s negativním výsledkem

Dnes byl Zeman přeložen na standardní lůžko rehabilitačního oddělení. Mluvčí nemocnice pro Seznam Zprávy popsala, nakolik se zákaz návštěv týká i tohoto oddělení. „Opatření jsou závazná pro návštěvy každého pacienta,“ uvedla. Pokud jde o lůžka rehabilitační, kde nyní leží prezident, platí i tam zákaz návštěv. „Návštěvy jsou do odvolání zrušeny. Individuálně, v odůvodnitelných případech – například u pacientů v terminálním stadiu nevyléčitelné nemoci, u osob ve špatném psychickém stavu souvisejícím s hospitalizací a podobně – je po dohodě s vedoucím nebo ošetřujícím lékařem návštěva možná při splnění všech podmínek platných pro dlouhodobá a sociální lůžka,“ dodala.

Zemanův ošetřující lékař Zavoral svolal lékařské konzilium, které posoudí zdravotní stav prezidenta. Poprvé se sejde tento pátek 5. listopadu. Podle končícího rektora Univerzity Karlovy a lékaře Tomáše Zimy, který je členem konzilia, je nejprve nutné prostudovat si lékařské zprávy a pak teprve jít za pacientem. Odborníci z konzilia by se podle něj měli vyjádřit k nemoci prezidenta a její prognóze.

Kvůli prezidentovu vážnému zdravotnímu stavu začali zákonodárci uvažovat o dočasném převodu pravomocí hlavy státu na předsedu Sněmovny a premiéra. Předtím si chtějí vyžádat aktuální zprávu lékařů o Zemanově schopnosti vykonávat úřad.

Předseda ODS a kandidát vznikající vládní koalice na premiéra Petr Fiala už dříve uvedl, že Sněmovna by o převodu pravomocí prezidenta neměla rozhodovat hned na ustavující schůzi, která se plánuje na 8. až 10. listopadu, ale až na schůzi následné. Organizační výbor Senátu stanoví termín případné schůze horní komory k převodu pravomocí až 9. listopadu.

Reklama

Doporučované