Hlavní obsah

Zemanovi je nejlíp v pyžamu. A bojuje s Gretou. Zprávy ze života prezidenta

Foto: hrad.cz

Miloš Zeman.

Reklama

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro iDNES.cz uvedl, koho by rád viděl na Hradě, nebo že si nepřeje, aby lidé jako Greta Thunbergová zničili naši civilizaci.

Článek

„No, tak když jsem občas v Lánech a mám takzvaný pyžamový den, tak se cítím výborně. Ale protože moji přátelé mají pocit, že mám být více vytížený, tak samozřejmě musím pracovat, plnit prezidentské povinnosti,“ řekl Zeman pro iDnes. „Už čtyři kila, jde to nahoru,“ dodal.

Prezident také jmenoval, koho by rád na Hradě viděl jako svého nástupce: šéfa odborů Josefa Středulu, prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého a Andreje Babiše. Dodal ještě Václava Klause, staršího i mladšího.

„Nu, já bych se tomu (kandidatuře Václava Klause staršího, pozn. red.) rozhodně nebránil. Stejně jako bych se rozhodně nebránil ani kandidatuře Václava Klause mladšího. I když v jeho případě se domnívám, že bude mít dost práce s vybudováním vlastní politické strany. A já bych si jako občan, nikoli jako prezident, docela přál, aby se ta Trikolóra do parlamentu dostala.”

Miloš Zeman v rozhovoru naznačil, že nehodlá opouštět prezidentskou funkci předčasně. Do konce jeho prezidentského mandátu zbývají tři a čtvrt roku. „Během tohoto období by se občané měli seznámit s jednotlivými kandidáty, a na to potřebují čas. Samozřejmě, že když ti kandidáti zatím nic neudělali a nedokázali, tak je to seznamování poněkud prázdné a zbytečné. Ale připusťme, že jsou tam i lidé, kteří něco dokázali.“

Prezident Zeman se v rozhovoru pustil i do ekologických aktivistů bojujících proti skleníkovým plynům a oteplování planety. „Klimatičtí šílenci patří na psychiatrii, ne do reálné politiky. A já udělám vše, abych podpořil náš průmysl a také abych zabránil tomu, že šestnáctiletá dívka zblbne veřejnost. Nehledě na to, že nemohu vyloučit manipulování této dívky nebo jejích rodičů lidmi, kteří jsou na investicích do obnovitelných zdrojů energie ekonomicky zainteresovaní. Chiliastické náboženství už zničilo několik civilizací a já bych si nepřál, aby Greta Thunbergová zničila naši civilizaci.“

Prezident Miloš Zeman si přes Vánoce vybere dovolenou, stráví ji na zámku v Lánech. Dovolenou bude mít od 16. prosince do konce roku. Tradičně o druhém svátku vánočním přednese své vánoční poselství. Na leden pak prezident plánuje novoroční oběd s premiérem Andrejem Babišem nebo charitativní ples.

Reklama

Doporučované