Hlavní obsah

Zemanovi muži věděli, že není schopen práce. Přesto tvrdili opak

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Reklama

Lidé z prezidentova nejbližšího okolí v posledních dnech opakovali, že prezident je schopen vykonávat své pravomoci. A to i v době, kdy od lékařů věděli, že prezident není schopen vykonávat práci.

Článek

Čerstvé stanovisko Ústřední vojenské nemocnice usvědčilo hradní úředníky ze lži ohledně prezidentova stavu. Hradní zástupci veřejně tvrdili, že Miloš Zeman je schopen vykonávat práci i v době, kdy už od lékařů věděli, že to není pravda.

Ústřední vojenská nemocnice v pondělí informovala Senát o tom, že „prezident není schopen v současné době ze zdravotních důvodů vykonávat žádné pracovní povinnosti“.

Šéf Senátu Miloš Vystrčil navíc citoval vyjádření nemocnice, dle kterého byl kancléř Vratislav Mynář o této skutečnosti informován už ve středu 13. října ráno. Stanovisko dostal i písemně. I poté ale Hrad nadále tvrdil, že prezident je schopen své pravomoci vykonávat.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček například 14. října tvrdil, že prezident rozhodl o svolání nově zvolené Sněmovny.

Ve čtvrtek 14. října Zemana v nemocnici na základě domluvy s Vratislavem Mynářem navštívil předseda Sněmovny Radek Vondráček. Posléze představil dokument o svolání Poslanecké sněmovny podepsaný prezidentem, pravost podpisu teď zkoumá policie.

„Mohu vyvrátit spekulace o tom, že by nebyl způsobilý vykonávat svou funkci. Je tedy nemocný, je na JIP, ale doufám, že tam nabere síly,“ řekl po setkání Vondráček.

Setkání podle něj nafotil hradní protokolář Vladimír Kruliš, rozhodl se ale fotku nezveřejnit. „Je to vyfocené. Ale nebudeme fotku zveřejňovat. Existuje i fotka, jak podepisuje svolání Sněmovny. A také, jak jsem s ním já. Předpokládám, že jsem na fotce také,“ uvedl Vondráček.

Nemocnice uvedla, že u setkání nebyl nikdo ze zdravotnického personálu a že Vondráček neměl k návštěvě povolení od ošetřujícího lékaře. Vondráček potom uvedl, že ho k prezidentovi dovedl policista. Policie ale toto tvrzení popřela.

Prezidentův mluvčí Ovčáček ještě v pátek tvrdil, že si prezident vyžádal knihu o Winstonu Churchillovi a že odebrání jeho pravomocí na základě článku 66 by bylo hrubým zneužitím Ústavy, protože prezident normálně komunikuje.

„Článek 66 je určen pro situaci, kdy je prezident v kómatu nebo unesen. Pokud by byl hrubě zneužit proti člověku, který normálně komunikuje a myslí, prezident se fakticky stane státním vězněm,“ napsal Ovčáček v době, kdy už Hrad podle lékařů věděl, že prezident není schopen práce.

„Rekondiční pobyt“

Vratislav Mynář vystoupil v pondělí odpoledne na tiskové konferenci, o zdravotním stavu prezidenta ale nic neřekl. Hrad o skutečném stavu hlavy státu mlčí dlouhodobě.

Zdraví prezidenta Miloše Zemana se začalo horšit už na začátku podzimu. Bez předchozího upozornění nastoupil 14. září do Ústřední vojenské nemocnice, kde nakonec strávil osm dní. Podle Hradu šlo o plánovaný „rekondiční pobyt“, ovšem první oficiální informaci kancelář prezidenta sdělila až po dvou dnech a několika vyšetřeních.

Jedinou zdravotní komplikací bylo údajně lehké vyčerpání a dehydratace, tvrdila tehdy kancelář. O rekondičním pobytu ostatně Zemanovi spolupracovníci mluvili už před dvěma lety, přestože lékaři takový termín nepoužívají.

28. září letošního roku Zeman nemocnici opustil. To bylo také naposledy, kdy veřejně komunikoval. Ochranka k němu nepustila novináře a k plotu nemocnice se doneslo jen několik slov včetně zvolání „Jsem draslíkový muž!“.

Spekulace o prezidentově zdraví od té chvíle nabraly na obrátkách. 5. října podle zjištění Deníku N Zemanův lékař Miroslav Zavoral přemlouval prezidenta, aby se vrátil do nemocnice. Mluvčí označil podobné zprávy za pomluvy.

„Šířit pomluvy o bližních – například o jejich zdraví – je velmi nebezpečné. Nikoliv pro pomlouvaného, ale pro pomlouvače,“ uvedl tehdy Jiří Ovčáček.

Lékařka a bývalá ministryně Džamila Stehlíková posléze přilila olej do ohně, když s odvoláním na své zdroje, osobní zkušenost a informace z médií uvedla, že Miloš Zeman trpí jaterní cirhózou způsobenou problémy s alkoholem, a že za prodloužením jeho poslední hospitalizace mohl náběh na Delirium tremens. Prezidentova kancelář na to reagovala oficiálním prohlášením.

Pouze únava

Kancelář prezidenta republiky upozorňuje, že informace objevující se v současné době o zdravotním stavu prezidenta republiky se nezakládají na pravdě. Jedná se o úmyslné dezinformace nebo přímo cílené lži. Přestože byla dne 16. září 2021 zveřejněna podrobná Zpráva o zdravotním stavu prezidenta republiky, objevují se na toto téma opakovaně spekulace, které nemají žádný pravdivý základ,“ stojí v prohlášení podepsaném Jiřím Ovčáčkem.

Údajná Zpráva o zdravotním stavu prezidenta republiky“ uvádí, že vyšetření nezjistila žádné onemocnění nebo jakékoliv jiné problémy, které by prezidenta republiky ohrožovaly na životě. „Prezident republiky podle zjištění lékařů trpí dehydratací a mírným vyčerpáním,“ píše se v této zprávě.

V prvním říjnovém týdnu kancelář trvala na tom, že prezident normálně pracuje a chystá se za dva dny k volbám.

V tu chvíli už ale bylo jasné, že to není pravda. Mimo jiné ani v místě prezidentova bydliště, ani v místě jeho pobytu v Lánech neměly volební komise žádnou zprávu o tom, že by k nim mířil prezident. Obvykle o tom komisaři vědí dlouhou dobu předem. Pochybnosti o prezidentově zdravotním stavu ale stále odmítal i Zemanův kancléř Vratislav Mynář.

„Jsou to nesmysly! Pan prezident je v Lánech a národ ho uvidí v pátek, jak jde k volbám,“ napsal Frekvenci 1 Mynář. Na středu má několik pracovních schůzek, dodal kancléř.

Bývalý prezident a Zemanův souputník Václav Klaus ten samý den v rozhovoru pro Rádio Impuls připustil, že má Zeman problémy s játry. Na jeho úsudek to ale nemá vliv, tvrdil.

„Jestli něco potřebujeme, tak aby se brzy rozhlédl a podíval se na výsledky voleb, případně se setkal s některým z relevantních politiků a pověřil někoho sestavením vlády. Jestli má problémy s játry, to asi má, ale nejsem lékař, je to něco úplně jiného než zdravý úsudek,“ řekl v rozhovoru pro rádio Klaus.

V pátek 8. října nakonec prezident odevzdal volební lístek přímo na zámku v Lánech. Jeho spolupracovníci ho přitom zachytili na třech fotkách, které ale pochybnosti ani zdaleka nerozptýlily.

V neděli 10. října náhle prezidenta převezla sanitka do Ústřední vojenské nemocnice, a to krátce po návštěvě premiéra Andreje Babiše. Ten se novinářům vyhnul a opustil lánský zámek zadním vchodem. Server Novinky.cz zveřejnil video, na kterém člen ochranky drží v rukou bezvládnou hlavu prezidenta.

„Pan prezident při převozu usnul, o nic jiného nejde. V bezvědomí nebyl,“ tvrdil serveru Blesk Zprávy prezidentův kancléř Vratislav Mynář.

Ovčáček dál uváděl, že hospitalizace nijak neovlivní práci prezidenta. „Současná hospitalizace pana prezidenta nikterak neohrožuje povolební vyjednávání a ústavní situaci,“ uvedl mluvčí. O dva dny později Ovčáček tvrdil, že prezident hospitalizovaný na jednotce ARO jí meruňkové buchty a vinnou klobásu.

„Chci zdůraznit, že pan prezident komunikuje, sleduje politickou situaci a seznamuje se s nejnovějšími událostmi,“ tvrdil mluvčí. „K obědu měl v úterý pan prezident meruňkové buchty, na středu si objednal vinnou klobásu s bramborovou kaší,“ dodal.

Reklama

Doporučované