Hlavní obsah

Zemanovi navzdory krizi přilili do rozpočtu skoro 20 milionů

Namísto 404 má mít Kancelář prezidenta republiky k dispozici 422 milionů.

Reklama

Půjde více peněz na platy a také na projekt v Lánech.

Článek

Kancelář prezidenta republiky si má příští rok polepšit. Namísto původně plánovaných 404 milionů, jich má mít k dispozici 422. Sněmovní rozpočtový výbor totiž schválil zvýšení rozpočtu prezidentské kanceláře, zjistil portál iDNES.cz.

„Do návrhu byl zapracován nárůst prostředků na platy zaměstnanců, včetně příslušenství, stejně tak tomu je i u ostatních kapitol,“ hájila podle serveru navýšení předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM).

Kromě toho pak mají být do vyšších potřeb prezidentského úřadu zahrnuty také prostředky na financování podílu EU u projektu „Podpora biodiverzity a obnova krajinné struktury v Lánské oboře II“.

V době očekávané krize veřejných financí vzhledem k hospodářskému poklesu kvůli koronaviru se přitom opětovně objevil nápad, že by se měly snížit platy politiků.

Vládní ČSSD totiž navrhne v souvislosti s očekávaným hospodářským poklesem snížení platů ústavních činitelů. Návrh představí v nejbližších dnech, změna by se měla týkat ministrů, poslanců a senátorů. Platová základna by měla dosahovat maximálně pětinásobku minimální mzdy, uvedla dnes na tiskové konferenci před jednáním Poslanecké sněmovny ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Nyní se platy ústavních činitelů odvíjejí od průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře.

Reklama

Doporučované