Hlavní obsah

Zemanovi nerozumím a s politiky se odmítám bratříčkovat. Otevřený rozhovor s šéfem Ústavního soudu

Hrozba rozpuštění Poslanecké sněmovny a vypsání nových voleb má v ústavě své logické místo, vysvětluje Pavel Rychetský.Video: Jiří Kubík

 

Reklama

Už v roce 2003 jsem se mohl stát prezidentem místo Václava Klause, říká ve Výzvě předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Vysvětluje také, proč tehdy odmítl, a komentuje i nepřehlednou situaci při vyjednávání o nové vládě Andreje Babiše.

Článek

Je měsíc po volbách a jejich vítěz Andrej Babiš sestavuje menšinovou vládu, aniž by se předtím pokusil sestavit vládu většinovou, která by měla šanci získat ve Sněmovně důvěru. Babiš ale může zůstat v klidu: Prezident Zeman veřejně slíbil, že ho jmenuje premiérem opakovaně. A i když vláda nezíská důvěru ani napodruhé, ani napotřetí, tak on se předem vzdává svého ústavního práva a Poslaneckou sněmovnu nerozpustí.

„Vážně nechápu, proč prezident odkryl karty a předem si vyrazil tak mocnou zbraň z rukou,“ říká předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. V rozhovoru vysvětluje, proč ústava počítá se třemi pokusy při sestavování vlády a proč má hlava státu právo Sněmovnu rozpustit a vypsat nové volby. Říká také, co se za současné nepřehledné situace může s vládou a Sněmovnou dít dál.

Mohl jsem být prezidentem

Pavel Rychetský se vyjadřuje i k tomu, proč už nepatří k Zemanovým oblíbencům a proč změnil názor a neodchází z vedení Ústavního soudu v polovině mandátu, jak původně zamýšlel.

Vrací se také k volbě prezidenta republiky v roce 2003. „Tenkrát by bylo téměř jisté, že bych byl zvolen,“ říká Rychetský. Proč tehdy nekandidoval a novým prezidentem se stal Václav Klaus?

Záznam rozhovoru s Pavlem Rychetským si pusťte ve videu umístěném nahoře.

Reklama

Doporučované