Hlavní obsah

Zemanovi poradci rozjeli byznys se zemním plynem

 

Reklama

Lidé kolem podnikatele Martina Nejedlého vsadili na byznys, do kterého půjdou veřejné dotace.

Článek

Poradce Miloše Zemana Martin Nejedlý zůstává v branži obchodníků s pohonnými hmotami i po konci svého byznysu s Lukoilem. Seznam zjistil, že je jedním ze tří akcionářů společnosti ATM Energy, která provozuje stojany na zemní plyn, takzvané CNG.

Stanice na zemní plyn jsou všeobecně považovány za výhodný byznys. V Česku je jich zatím poměrně málo a předpokládá se, že počet aut, která jezdí na CNG, dál poroste. I proto, že do rozvoje CNG poplynou veřejné dotace. Tím pádem bude třeba více míst, kde lze CNG doplnit.

Z Mr Lukoil Mr CNG?

Důvod, proč se o této poměrně nové kapitole Nejedlého byznysu dosud nevědělo, je zřejmě ten, že jméno prezidentova muže nelze v obchodním rejstříku u společnosti ATM Energy dohledat.

Ve zmíněné databázi vystupuje za ATM Energy pouze další prezidentův poradce Pavel Galuška jako jediný člen představenstva.

Teprve ze zápisů z valných hromad společnosti lze vyčíst, že firmu vlastní tři společníci – Martin Nejedlý, Pavel Galuška a ještě manažer Pavel Bazgier, obchodní ředitel společnosti Adast Systems, která právě stojany pro CNG mimo jiné vyrábí.

Nejedlého expanze

Podle přehledu CNG stanic Českého plynárenského svazu provozuje zatím ATM Energy dvě stanice - jednu v Praze 10 a druhou otevřela letos v červnu v Mladé Boleslavi.

Podle všeho však chce expandovat daleko víc. Seznam dohledal rozhodnutí Krajského úřadu Pardubického kraje, který v květnu posuzoval vznik CNG stanice ATM Energy v České Třebové, a také kolaudační stanovisko k CNG stanici ve Velké Polomi z roku 2015.

„Je to jedna z menších firem," říká o ATM Energy manažer z Českého plynárenského svazu Pavel Novák. „Jako třeba společnost Adast, která kromě výroby výdejních stojanů se pouští i do realizace celých plniček, to je taková obdoba," dodává s tím, že ATM Energy zaznamenal na trhu poprvé asi před dvěma lety.

Dotace a státní podpora

Že vozidla na CNG mají minimálně v blízké budoucnosti perspektivu, potvrzuje i to, jak je stát podporuje dotacemi.

Jen před několika dny Ministerstvo životního prostředí oznámilo, že začíná z obcí a krajů přijímat žádosti o dotace na vozidla na alternativní pohon. Rozdat chce až 100 milionů korun a plánuje, že v následujícím roce by o dotaci na nákup ekologicky šetrnějšího vozu mohli žádat i jednotlivci.

"Chceme tím mimo jiné rozhýbat poptávku, která následně přispěje rovněž k rychlejšímu rozvoji dobíjecí a plnicí infrastruktury a také k rozvoji nových technologií," uvedl navíc ministr Richard Brabec, proč jeho rezort dotaci spustil.

Ve velkém CNG podporuje i Evropská unie. Z jejích fondů byly v Česku vyplaceny peníze například na nákup flotily 105 autobusů na zemní plyn v Ostravě.

Byznys a sponzoři

Společnost ATM Energy existuje pod nynějším názvem teprve dva roky. Do té doby se jmenovala Vanida a sídlila v Brně. Řídili ji lidé, které lze dohledat ve společnosti Indimenta (dnes Adamovské strojírny a železárny, které ovládají zmíněnou firmu Adast Systems). Původně měla anonymní akcie (ty stát na konci roku 2013 zakázal).

Poté, co ATM Energy oficiálně převzali lidé z okolí prezidenta, patřila podle dokumentů nejprve z poloviny Nejedlému a Galuškovi, Pavel Bazgier se jako společník přidal až později.

Až minulý rok v září si ATM Energy rozšířila předmět podnikání o „montáž, opravy, revize a zkoušky plynových zařízení a plnění nádob plyny“. A letos v květnu přesunula firma své sídlo z domu v Opletalově ulici, kde dříve sídlila i Strana práv občanů zemanovci, do ulice Panská.

Jak se jí daří ekonomicky, však nelze dohledat: Firma dosud nezveřejnila žádnou účetní závěrku.

Martin Nejedlý zatím na otázky zaslané mailem neodpověděl. Dva telefonáty se Seznamem ukončil s tím, že nemá čas. Později jen napsal SMS: „Jsem mimo ČR. Odpověď obdržíte v pondělí."

Pavel Galuška telefon nezvedal vůbec a nereagoval ani na SMS. Na mailový dotaz neodpověděl rovněž Pavel Bazgier.

Prezidentská návštěva

Když letos v lednu navštívil prezident Zeman jižní Moravu a zastavil se v adamovské společnosti Adast, nebyl to náhodný výběr.

Nejde jen o to, že lidé z adamovské firmy stáli u zrodu firmy, z níž vznikla ATM Energy. V její dozorčí radě totiž od konce letošního října působí finanční ředitel Adastu Tomáš Rosenbreyer, který poskytl Miloši Zemanovi sponzorský dar 80 tisíc korun při jeho prezidentské kampani.

Regionální tisk při referování o prezidentově návštěvě zaznamenal, že manažeři Adastu Miloše Zemana obdarovali právě jedním ze stojanů na pohonné hmoty.

„Děkuji za dárek, stojan necháme instalovat na nádvoří Hradu. Budeme prodávat naftu a benzin o deset haléřů levněji, než je v Praze běžné, a vyděláme tak na provoz Hradu," řekl tehdy Zeman s tím, že Adast vezme na svou cestu po Jižní Americe (cestu však nakonec odložil a její nový termín není známý, letos už podle vyjádření Hradu neproběhne).

„Návštěvu pana prezidenta bereme hlavně jako uznání naší dlouholeté práce a že jsme vnímáni jako významný podnik v okrese s dlouholetou tradicí," řekl při návštěvě Zemana Rosenbreyer Brněnskému deníku.

Reklama

Doporučované