Hlavní obsah

Zeman může mít na Hradě velkolepou rozlučku. Potřebuje ale pomoc Babiše

Foto: hrad.cz

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Vláda Andreje Babiše (ANO) připravuje české předsednictví EU. Proběhne v druhém pololetí roku 2022. Mandát prezidenta Miloše Zemana se v té době bude chýlit ke konci.

Článek

Když se v roce 2002 připravoval na odchod z funkce prezident Václav Havel, světoví státníci mu uspořádali velkolepou „rozlučku“ – summit NATO v Praze za účasti amerického či francouzského prezidenta.

Před Milošem Zemanem se otevírá podobná možnost. A to i přesto, že má s většinou západních státníků na rozdíl od Havla spíše chladné vztahy. Může mu k ní pomoct premiér Andrej Babiš. Ten s prezidentem jedná o možnosti, že by se klíčový summit českého předsednictví Evropské unii mohl odehrát přímo na Pražském hradě.

Prestižní akce, kterou bude sledovat celý svět, je v plánu na září roku 2022.

Summit EU je schůze hlav států a vlád sedmadvacítky. Může se jej účastnit premiér či premiérka země, ale i prezident či prezidentka. Za Česko se jich standardně účastní předseda vlády.

Pět minut slávy

Babiš o možném uspořádání summitu v historickém sídle českých králů a dnešní prezidentské kanceláře jednal na poslední lánské schůzce toto pondělí.

„S panem prezidentem jsem zmínil možnost uskutečnit summit v prostorách Pražského hradu, a to vzhledem k unikátnosti a reprezentativnosti prostor,“ řekl Babiš Seznam Zprávám s tím, že je potřeba debatovat nezbytné technické a bezpečnostní parametry.

Rozdělení reprezentačních povinností bylo citlivým tématem už před přípravou prvního českého předsednictví EU v roce 2009. Vláda Mirka Topolánka tehdejšímu prezidentovi Václavu Klausovi přenechala hlavně diplomatické akce, typově třeba summit EU s Ruskem.

Samotný domácí summit prvního českého předsednictví, tehdy za superprestižní účasti nově zvoleného amerického prezidenta Baracka Obamy, se konal v „bezpečné“ vzdálenosti od velkého kritika Unie Klause – v pražském Kongresovém centru.

V té době bývala předsednictví, která si na základě rotací předávají členské země EU, politicky silnější, protože ještě neplatila Lisabonská smlouva. Ta v roce 2010 zavedla funkci stálého „prezidenta EU“, který dnes summity řídí.

I tak ale předsednickým zemím zůstalo dost prestižních akcí, které se konají na jejich území. A politickému lídru předsednické země připadá atraktivní role hostitele zejména summitu či summitů. Diplomatický terén i v této konstelaci dává domácím politikům dost příležitostí ukrást si pozornost domácích i světových médií. A v této disciplíně Zeman v celé své politické kariéře vyniká.

Podle Babiše zatím není na stole debata, jak si mají politici rozdělit role v rámci předsednictví EU a tím i svých pověstných „pět minut“ předsednické slávy.

„Předjímat cokoli z hlediska organizačního, obsahového, či dokonce formátu jednání, je v tuto chvíli předčasné,“ dodal premiér Babiš.

Zainteresovaný prezident

Podle vyjádření Pražského hradu pro Seznam Zprávy by prezident mohl být symbolickým hostitelem summitu.

„Nadcházející předsednictví ČR v Radě EU v příštím roce patří mezi klíčové politické události, a to zejména s ohledem na možnost prezentace České republiky na světové scéně. V této souvislosti je zvažována i možnost konání hlavního summitu předsednictví přímo na Pražském hradě. Pan prezident by byl v tomto případě symbolickým hostitelem akce,“ sdělil Seznam Zprávám Jiří Ovčáček.

Ten zdůraznil, že Kancelář prezidenta je zainteresovanou stranou příprav předsednictví. A připustil, že je ve hře i postavení Zemana do čela předsednických akcí. „Priority předsednictví jsou stále předmětem jednání. V tuto chvíli je tak předčasné mluvit o konkrétních akcích, kterým by pan prezident případně osobně předsedal,“ dodal Ovčáček.

Zeman tak může mít podobně jako Klaus v hledáčku diplomatické summity. I když i zde roli hostitele oslabuje existence předsedy Rady EU, pořád se mohou konat v předsedajících zemích. Předsednictví EU tento půlrok drží Portugalsko – a například na červen je v plánu setkání EU–Indie v druhém největším městě země a oblíbeném letovisku Porto.

Vzhledem k prezidentovu zájmu o předsednické akce mohou být jednání o tom, jak si unijní „show“ rozdělí, cennou kartou v křehkých taktických jednáních politických „nejlepších nepřátel“ Babiše a Zemana.

„Mdlý duch”

Přípravy předsednictví musí běžet i v časech pandemie. Pikantní však je, že je Babišova vláda chystá až pro příští vládu, která vzejde z letošních podzimních voleb. V současnosti se na dosud neohroženého lídra ANO dotáhla koalice Pirátů a Starostů.

Podle kandidáta na premiéra této koalice, šéfa Pirátů Ivana Bartoše, není místo konání summitu tak podstatné. „Na rozdíl od roku 2009 má již Evropská rada stálého předsedu. Agendu jednání pak připravuje vláda předsednické země a jednání se účastní předseda vlády, nikoli prezident. Ten může vystoupit pouze formálně jako host,“ řekl Seznam Zprávám. Zároveň kritizuje přípravy předsednictví pod Babišovou taktovkou – například co se týče personálního nasazení.

„V rámci koalice Pirátů a STAN pracujeme na přípravách, aby příští vláda dokázala využít předsednictví v Radě EU ke zlepšení obrazu Česka v Evropě a prosazení řešení společných problémů, jako je dokončení obnovy po pandemii, digitalizace či životní prostředí,“ dodal Bartoš.

Šéfce TOP 09 z koalice SPOLU Markétě Pekarové Adamové se Pražský hrad jako místo konání předsednického summitu zamlouvá.

„To, že je Hrad aktuálně obýván nájemníkem, který je již jaksi ducha mdlého, je snad jen drobnou kaňkou na jeho kráse. Pana prezidenta Zemana navíc v Evropě všichni už dobře znají, a protože také moc dobře vědí, že Česká republika je svým zřízením republikou parlamentní, nikoliv prezidentskou, těch pár minut, které budou panu prezidentovi dány na přivítání hostů, vydrží,“ řekl Seznam Zprávám.

Zároveň ale uvedla, že i tak je třeba „být ve střehu“ například s ohledem na prezidentovy „bonmoty“. „Ostatně to, jaký prostor prezident dostane, bude v rukou příští vlády a Sněmovny. Pokud mu dají prostor exhibovat, bude to jejich prohra,“ dodala Pekarová Adamová.

Za Čínu a Rusko

Prezident Zeman obzvlášť ve svém druhém funkčním období cestuje do zahraničí velmi zřídka. A platí to i o době před pandemií. Pokud už vyjel ven, bylo to na východ, hlavně do Číny. S podobnou vervou, avšak na dálku upevňuje česko-ruské vztahy. Zvláštní místo – podle jeho vyjádření i činů – má v jeho politických aktivitách Izrael.

Právě s Izraelem plánovalo historicky první EU summit první české předsednictví, které organizoval již zmíněný premiér Topolánek. Naopak s Čínou a Ruskem má EU v poslední době vyhrocené vztahy zejména kvůli otázkám lidských práv.

Zeman sice po nástupu na Hrad na rozdíl od svého předchůdce Klause vyvěsil vlajku Evropské unie, s evropskými státníky se však stýká zřídkakdy. Naposledy ho v Praze v prosinci navštívil polský prezident Andrzej Duda. Kolegu z Visegradské čtyřky však výslovně podpořil ve sporu, který tehdy Varšava spolu s maďarskou vládou Viktora Orbána s Evropskou komisí vedla o unijní rozpočet.

Reklama

Doporučované