Hlavní obsah

Zemanovo podvědomí říká: „Hochu, nechoď do toho.“ Prezident očima kněze Halíka

Rozhovor s Tomášem Halíkem.Video: Renata Kalenská

 

Reklama

Čerstvý držitel americké ceny Kniha roku v oboru filozofie za titul „Chci, abys byl“ Tomáš Halík v rozhovoru pro Seznam popisuje, jak se v poslední době změnil prezident Miloš Zeman – a jaký podle Halíka vlastně je. „Je zlý, protože lže. I v mém případě. Člověk v takové funkci nesmí lhát,“ kritizuje současného prezidenta.

Článek

Hlavním motorem pro Zemanovo chování je podle psychologa Halíka alkohol: „Roli tam dost hraje alkohol. Vidím, jak u něj odchází fyzické zdraví i určité charakterové vlastnosti. On sám musí trošku váhat, jestli do toho půjde, nebo ne. Donedávna byl mýtus neporazitelného Zemana a ten mýtus padl. Nestane-li se něco mimořádného, tak dostane-li se Zeman do druhého kola, prohraje. A Zeman je člověk, který neumí prohrávat. Možná ale se mu do toho podvědomě ani nechce. Ty jeho poslední strašlivé výroky, to je freudovský překlep. Jeho podvědomí mu říká: Hochu, nechoď do toho," tvrdí Tomáš Halík.

Dodává, že Zemanova devastace má nebývale dlouhý průběh. „On se pozoruhodně dlouho držel. Na to, že je tam to pití a kouření a strašně barbarská životospráva... Na to mu velmi dobře fungovala paměť a vyjadřování. Ale ta schopnost sebevlády... Zeman říká věci, u kterých by si snad mohl uvědomit, že si škodí. Odehrává se u něj smutný rozpad a to si spousta lidí uvědomila.“

Halík v rozhovoru pro Seznam vysvětluje, proč se sám nakonec rozhodl na prezidenta nekandidovat. Mezi plusy jeho případné kandidatury počítal, že má stejné vzdělání a titul z Oxfordu jako naši dva bývalí prezidenti T. G. Masaryk a Edvard Beneš. Navíc má i psychoterapeutickou praxi. To vše ale převážil fakt, že by katolický kněz musel v kampani říkat věci, které jsou v rozporu s jeho svědomím – aby se voličům zalíbil.

Reklama

Související témata:

Doporučované