Hlavní obsah

Zemanovo video politiky nepřesvědčilo. Věříme zprávě lékařů, vzkazují

Video zveřejněné kanceláří Pražského hradu.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Většina politiků po zveřejnění videa zachycujícího prezidenta Miloše Zemana nezměnila názor na další postup ohledně případné aktivace článku 66. Jediný, kdo je zásadně proti tomuto kroku, je šéf SPD Tomio Okamura.

Článek

Prezidentská kancelář zveřejnila video s prezidentem Milošem Zemanem, který na JIP Ústřední vojenské nemocnice podepisuje svolání ustavující schůze Poslanecké sněmovny.

Pro většinu politiků ale krátké video není důvodem pro změnu názoru na chystané odebrání pravomocí prezidentovi. Nedovolují si odhadovat zdravotní stav prezidenta, který dříve ÚVN shrnula jako nedovolující pracovní činnost.

„Zveřejněné informace kanceláře prezidenta nic nemění na situaci a dalším postupu. Do 8. listopadu nejsou žádné aktivní kroky prezidenta nezbytné. Pro případnou aktivaci čl. 66 bude rozhodující aktuální zpráva ÚVN na začátku listopadu, zda je pan prezident schopen vykonávat svou funkci. Při pohledu na zveřejněné záběry z nemocnice znovu přeji panu prezidentovi uzdravení a také potřebný klid a respekt k jeho soukromí,“ napsal v SMS zprávě předseda ODS Petr Fiala.

Zveřejněné informace kanceláře prezidenta nic nemění na situaci a dalším postupu.
Petr Fiala, předseda ODS

Obdobný názor má také předseda STAN Vít Rakušan. „Já zaprvé nejsem lékař a za druhé předpokládám, že původní zpráva, kterou dostal pan Mynář, byla vydána ještě před tím videem a posléze byla o týden později potvrzena i panu předsedovi Vystrčilovi. Samozřejmě neznám detailní diagnózu pana prezidenta, ale skutečně více než krátkému videu o pár sekundách věřím lékařským autoritám,“ řekl pro Seznam Zprávy Rakušan.

Dodává také, že je pro aktualizaci původního závěru lékařů z Ústřední vojenské nemocnice. Pro šéfku TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou je dnešní výstup Kanceláře prezidenta republiky potvrzením, že okolí prezidenta je bezohledné.

„Co se týče zdravotního stavu, to se asi těžko posuzuje z videa, laicky bych řekla, že mě to spíš utvrdilo, že na tom pan prezident dobře není. Přeji mu hodně sil na uzdravení, ale zároveň hlavní důvod aktivace článku 66 stále trvá a platí. Musíme vnímat zprávu nemocnice, která už jedna k dispozici je a jejíž aktualizaci si obě komory Parlamentu vyžádají před finálním rozhodováním,“ vysvětluje předsedkyně TOP 09.

„Myslím si, že je namístě, abychom někdy kolem 5., 6., 7. listopadu požádali ÚVN o aktualizaci toho stanoviska a na základě něho se potom rozhodli, jak dál, případně přistoupili k aktivaci článku 66,“ popisuje další postup předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Šéf Senátu Miloš Vystrčil si z dnešní tiskové konference Vratislava Mynáře bere dvě věci.

„První je, že mu skutečně bylo 13. října sděleno, že pan prezident není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti a druhá věc, kterou si z toho beru, že přesto proběhlo, co jsme viděli. To je pro mě zásadní zpráva, jinak to pro mě nic dalšího neznamená,“ řekl ve vyjádření pro Seznam Zprávy předseda Senátu.

Naopak předseda SPD Tomio Okamura je po shlédnutí videa přesvědčený, že není důvod k aktivaci článku 66 Ústavy.

„Z videa se potvrzuje to, co jsem říkal, že je potřeba lidská citlivost. A z těchto záběrů vyplývá, že v tuto chvíli je nepřijatelné, aby byl prezident zbaven pravomocí. Prezident je prostě nemocný, ale ze záběrů je zřejmé, že zatím není důvod k těmto Senátem navrhovaným krokům. Postup Senátu začíná připomínat štvanici. Je namístě přát prezidentovi uzdravení,“ napsal na Facebooku předseda SPD Okamura.

Reklama

Doporučované