Hlavní obsah

Zemanovy výroky v Rakousku vyvolaly rozruch. Rakouská média upozorňují na jeho nepravdivé „verbální výpady“

Rakouská média si povšimla sporných momentů Zemanovy návštěvy.Video: Twitter, Wikimedia

 

Reklama

Rakouská média upozorňují na několik sporných tvrzení, která pronesl prezident Miloš Zeman při návštěvě Rakouska. Za nepravdivý výrok považují například to, že vídeňská radnice za vlády bývalého starosty Michaela Häupla neposlala českojazyčné škole ve Vídni „ani šilink“.

Článek

Sporného výroku českého prezidenta Miloše Zemana o financování českojazyčné Komenského školy ve Vídni si povšimlo vícero rakouských médií, nejen list Der Standard. Agentura APA poznamenala, že prezidentova slova kritizoval i český ministr zahraničí Tomáš Petříček.

O Petříčkově kritice „verbálních výpadů“ informoval také portál rakouské rozhlasové a televizní společnosti ORF či deník Tiroler Tageszeitung. ORF poznamenal, že prezident Zeman v úterý vytkl přítomnému bývalému vídeňskému starostovi Michaelu Häuplovi, že za jeho vlády radnice neposlala českojazyčné škole ani šilink. To se ale ukázalo být nepravdivé.

ORF uvedla, že česká prezidentská kancelář později vysvětlila, že informace získal Zeman od české velvyslankyně Ivany Červenkové, která celý incident označila za nedorozumění a za slova vytržená z kontextu.

Der Standard se věnoval i Zemanovu prohlášení, že na rozdíl od Häupla vydržel v politice 30 let, tedy o šest let více, protože byl vždycky upřímný a nikomu nikdy nelichotil. Deník ale zdůraznil, že Zeman skončil v premiérském úřadu v roce 2002 a až do nástupu do prezidentské funkce v roce 2013 žádný oficiální úřad nezastával.

Rakouská média si všimla i Zemanovy kritiky ekologů, kteří brání dopravním stavbám, ale také toho, že ocenil vášeň rakouského prezidenta Alexandera Van der Bellena k tabáku. Deník Die Presse dnes napsal, že Zeman byl na tiskové konferenci po setkání s rakouským prezidentem v dobrém rozmaru, což podle listu možná bylo důsledkem toho, že mu „milý Saša“ nabídl tykání.

Zemana, který je podle Die Presse sám provokatér, nerozhodila ani otázka na dekrety prezidenta Edvarda Beneše. Odpověděl se směsicí ironie a sarkasmu s tím, že vyhaslým dekretům by se měli věnovat kvalifikovaní historici a nikoli nekvalifikovaní novináři. Die Presse k tomu dodal, že Zeman v minulosti na adresu novinářů, o kterých hovoří jako o hyenách, používal i silnější výrazivo.

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek ukončí třídenní oficiální návštěvu Rakouska. Setká se mimo jiné s rakouským ministrem dopravy Norbertem Hoferem a s hejtmany českých a rakouských příhraničních regionů. Jedním z hlavních zájmů obou zemí ve vzájemných vztazích je zlepšení dopravního propojení a posilování dopravní infrastruktury v příhraničí. Zemana proto doprovází i ministr dopravy Dan Ťok.

Reklama

Související témata:

Doporučované