Hlavní obsah

Zemanův lékař Halata během cesty do Číny zemřel

Foto: Jozífek Radek, ČTK

Zeman se ze třídenní cesty do Číny vracel v úterý po poledni tamního času.

Reklama

Šestašedesátiletý lékař Petr Halata se specializoval na interní a cestovní medicínu. Podle serveru Lidovky.cz byl nalezen mrtev ve svém hotelovém pokoji. Do Číny doprovázel prezidenta jako člen lékařského doprovodu.

Článek

Zeman se ze třídenní cesty do Číny vracel v úterý po poledni tamního času. Na palubě vládního speciálu se před odletem při přepočítávání cestujících zjistilo, že Halata sice ráno odevzdal pas, ale už nedorazil na odjezd kolony vozidel, která vezla hlavu státu a další členy delegace z hotelu na letiště.

Nikomu z dalších členů delegace se nedařilo s lékařem telefonicky spojit. „Na naši žádost bylo zahájeno hledání v hotelu. Bohužel, lékař byl nalezen mrtev. O součinnost jsme ihned požádali diplomaty ČR v Šanghaji,“ uvedl na twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Po zhruba dvaceti minutách na letišti poté letadlo Šanghaj opustilo.

Připomeňte si čínské byznysové eskapády. Od CEFC k CITIC.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

„Pan doktor dlouhodobě patřil do skupiny lékařů, kteří zabezpečují po zdravotní stránce zahraniční cesty vrcholných představitelů. Měl s tím široké zkušenosti, nebyl v této oblasti žádným nováčkem,“ řekl Lidovým novinám Halatův nadřízený Petr Chmátal, ředitel vojenského Ústavu leteckého zdravotnictví. Podle LN doposud nebylo tělo zesnulého lékaře převezeno zpátky do ČR.

„Patřil ke špičce ve svém oboru. Kromě všeobecné medicíny se věnoval medicíně letecké, cestovní a v některých těchto speciálních oblastech byl garantem nařízení Evropské komise v ČR,“ uvedl Chmátal.

Podle některých členů delegace si Halata v Šanghaji stěžoval na zdravotní obtíže.

Petříček se Zemanem jedou do Číny. O lidských právech ministr zahraničí mluvit nechce.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované