Hlavní obsah

Zemanův návrh, co s Krymem, pobouřil Ukrajince. Nepochopili pana prezidenta, odpovídá Ovčáček

Ukrajinská diplomacie nesouhlasí se Zemanovými návrhy na kompenzace za Krym, podle Ovčáčka nebyly myšleny tak, že by byly proti vůli Ukrajiny.

 

Reklama

Ukrajinská diplomacie se ve středu v oficiálním prohlášení ostře ohradila proti návrhům českého prezidenta Miloše Zemana na řešení krymského problému. Česká hlava státu uvedla, že by se Kyjev a Moskva měly dohodnout na kompenzaci: ve finanční podobě nebo ropou a zemním plynem. Zemanovo vyjádření podle jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka ale neznamená, že by kompenzace měly být proti vůli Ukrajiny. Obsazení Krymu Hrad za anexi považuje, řekl ČTK.

Článek

Zeman v úterý na schůzi Parlamentního shromáždění Rady Evropy označil ruskou anexi ukrajinského poloostrova za „fait accompli”, tedy za hotovou věc. Navrhl, aby se Kyjev a Moskva dohodly na kompenzaci, například ve finanční podobě nebo formou ropy a zemního plynu.

Zemanovy návrhy ve středu ve Štrasburku důrazně odsoudil ukrajinský prezident Petro Porošenko. Varoval před ústupky vůči Moskvě. Aniž Zemana jmenoval, v projevu na Parlamentním shromáždění Rady Evropy (PSRE) řekl, že „rozhodně odmítá” tvrzení o anexi Krymu jako „hotové věci” a představy o tom, že lze krizi vyřešit výměnou území za peníze nebo suroviny. Rovněž varoval před „appeasementem” vůči Rusku. Řekl, že v nynější situaci nelze udržovat styky s Ruskem „jako by se nic nestalo”. 

Ruští politici naopak považují návrh za faktické uznání anexe Krymu. S žádnou kompenzací, kterou by měla Moskva Kyjevu vyplatit, ale v žádném případě nesouhlasí. Zemana už v úterý kritizoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj prezident neměl k prohlášení mandát vlády a jeho výroky jsou v příkrém rozporu se zahraniční politikou ČR.

Ovčáček: Jde o klasický antizemanovský folklor

„Ukrajinská strana má samozřejmě plné právo vyjádřit své stanovisko. Názor pana prezidenta v žádném případě neznamená, že by ke kompenzaci mělo dojít proti vůli Ukrajiny ve stylu ‚o nich bez nich‘,” reagoval Ovčáček na dotaz ČTK. Dodal, že pokud jde o samotný Krym, „jde samozřejmě o anexi”. „Reálná situace je taková, že de iure je Krym součástí Ukrajiny, de facto byl včleněn do Ruska. Pokus o změnu situace de facto je možný jen válkou s celoevropskými důsledky,” uvedl hradní mluvčí.

„Z Ruska přitom zaznělo jasné odmítnutí právě návrhu kompenzovat Ukrajině anexi Krymu finančně nebo surovinově. Proč? Protože pak by Moskva oficiálně přiznala, že šlo o anexi,” doplnil mluvčí. Zemanův návrh proto považuje za vyvážený.

Ovčáček se vyjádřil i k tomu, že se výroky prezidenta bude dnes zabývat český Senát. „Jde už o klasický antizemanovský folklor a další antizemanovskou spartakiádu,” napsal.

Ukrajina ocenila podporu české vlády

S důraznou kritikou Zemanova stanoviska ukrajinské ministerstvo ocenilo „významnou podporu a solidaritu” ze strany české vlády a českého národa. Agentura Unian napsala, že Češi se omlouvají za slova svého prezidenta o Krymu. Na ukrajinské velvyslanectví v Praze prý docházejí vzkazy o podpoře a solidaritě, napsala agentura a její informaci na Facebooku potvrdil i ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis.

„Chci poděkovat desítkám Čechů, často zcela neznámým lidem, kteří nám dnes vyjádřili slova podpory a... omluvy. Vím dobře, že miliony českých přátel jsou solidární s Ukrajinci v našem boji proti ruským agresorům a okupantům. Jinak to nemůže být v zemi, jejíž národ dal světu Václava Havla,” napsal na Facebooku velvyslanec.

Reklama

Související témata:

Doporučované