Hlavní obsah

Zemanův poradce porušil karanténu, je to v pořádku

Foto: stranaprav.cz

Martin Nejedlý na snímku z roku 2013.

Reklama

Žalobci dospěli k závěru, že Martin Nejedlý trestný čin nespáchal.

Článek

Poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý se choval nemorálně, když v březnu opakovaně porušil doporučenou karanténu po návratu z Číny, nespáchal tím nicméně trestný čin. K tomuto závěru dospělo 1. dubna Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 7, uvedl v pátek server Deník N ().

Covid-19 způsobovaný koronavirem, který se začal šířit na přelomu prosince a ledna z Číny, totiž tehdy ještě nebyl v českém právu na seznamu nakažlivých chorob, jejichž šíření je trestné.

Nejedlý byl na konci února na oficiální návštěvě Číny s prezidentovým kancléřem Vratislavem Mynářem. Protože právě z Číny se koronavirus šířil od začátku roku do světa, hygienici v Česku už v lednu doporučovali lidem přijíždějícím z Asie karanténu.

Nejedlý měl po návratu z Číny zůstat dva týdny doma, ale už 1. března lidé podle serveru Aktuálně.cz () viděli Zemanova poradce jezdit po Praze a jíst v restauraci. Zeman poté řekl 10. března televizi Nova, že kvůli tomu Nejedlému vynadá. Následující den Nejedlý podle médií opět vyrazil do města.

„Jednání Martina Nejedlého se může jevit ze společenského hlediska jako nemorální a nezodpovědné, avšak nezakládá skutkovou podstatu žádného trestného činu,“ sdělila podle Deníku N státní zástupkyně Jana Behenská.

Šíření stanovených nakažlivých nemocí je trestný čin, přičemž seznam nemocí stanoví vláda nařízením. Nemoc covid-19 se na seznam stanovený v příloze daného nařízení vlády dostala 13. března. „Pokud se tedy pan Nejedlý podle předmětného článku měl pohybovat na veřejnosti dne 2. 3. 2020, pak se takového trestného činu bez dalšího dopustit nemohl,“ cituje Deník N z vyrozumění státního zastupitelství. Podle Behenské také byla karanténa Nejedlému jen doporučena, ne nařízena.

Reklama

Související témata:

Doporučované