Hlavní obsah

Zemanův protokolář promluvil o havárii v policejním superautě

Vladimír Kruliš je zpět ve funkci zástupce ředitele Odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky.Video: Pavlína Kosová

 

Reklama

Jezdím teď opatrněji, přiznává zástupce ředitele odboru hradního protokolu Vladimír Kruliš, který havaroval na konci května při návštěvě prezidenta v Brně. Trvá na tom, že neřídil.

Článek

Dva a půl měsíce po vážné nehodě, při níž byl poblíž Brna zdemolován policejní hybridní supervůz BMW i8 s VIP civilistou na místě pasažéra, poprvé jeden z členů posádky promluvil.

Zástupce ředitele hradního protokolu Vladimír Kruliš, který tehdy v autě seděl a po havárii byl více než dva týdny v nemocnici se dvěma zlomenými obratli, se ve středu objevil na tiskové konferenci prezidentovy manželky Ivany Zemanové.

Seznam s ním pořídil krátký rozhovor, v němž hradní úředník mimo jiné rezolutně odmítl možnost, že by vůz v době nehody řídil, jak se v prvních dnech po havárii spekulovalo.

Kruliš řekl, že jeho zdravotní stav ani stav policejního řidiče, jehož před havárií stihla mozková mrtvice, ani teoreticky neumožňoval, že by si poté místa řidiče a spolujezdce vyměnili.

Nehoda se stala při návštěvě Miloše Zemana v Brně, kterou Kruliš jako člen hradního týmu zajišťoval. Při večeři 30. května požádal o možnost svézt se ve voze BMW i8 za čtyři miliony korun, který policii na zkoušku zapůjčil jeden z autorizovaných prodejců. Policisté mu vyhověli, následné vyšetřování Generální inspekce bezpečnostních sborů pak dospělo k závěru, že i když byl na sedadle speciálního policejního vozu civilista, nebyly porušeny právní předpisy.

Reklama

Doporučované