Hlavní obsah

Země Commonwealthu mají jasno, v čele Společenství po Alžbětě II. usedne její syn Charles

Země Commonwealthu mají jasno, v čele Společenství po Alžbětě II. usedne princ Charles.Video: Reuters

 

Reklama

Po Alžbětě II. má v čele britského Společenství usednout její nejstarší syn princ Charles. Definitivně o tom rozhodli vládní představitelé zemí Commonwealthu na setkání ve Windsoru.

Článek

V čele britského Společenství stane po své matce královně Alžbětě II. princ Charles. Podle očekávání o tom definitivně rozhodli vládní představitelé všech 53 členských států Commonwealthu v závěru pětidenního summitu.

Zatímco sama královna o nástupnictví Charlese usiluje již dlouho, v uplynulých týdnech se objevovaly návrhy, aby do čela Commonwealthu usedl někdo jiný. Bouřlivé ohlasy vyvolal předseda britské parlamentní opozice Jeremy Corbyn. Ten navrhl, aby královnina nástupce vybrali členové Společenství demokratickou volbou. Zazněly dokonce názory, že by se v této úloze mohlo střídat 53 šéfů členských států, uvedla stanice BBC.

Naopak podporu princi Charlesovi jako budoucí hlavě Společenství vyslovil například kanadský premiér Justin Trudeau. Kancelář premiérky Theresy Mayové se k pátečnímu rozhodnutí zatím nevyjádřila. V dřívějším prohlášení ale vyjádřila princi Charlesovi podporu.

Summit členských zemí se koná zhruba jednou za dva roky. Může tak jít o poslední, kterého se účastní i královna Alžběta II. I proto bylo téma nástupnictví aktuální.

Reklama

Doporučované