Hlavní obsah
Online

Britská mutace viru může být více smrtelná, varuje Johnson

Boris Johnson na tiskové konferenci ohledně vývoje pandemie covidu-19.

Reklama

aktualizováno •

Dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Podle britského premiéra Borise Johnsona by mohla být britská mutace covidu-19 více smrtelná než původní virus. Dodává ale, že informací o nové mutaci je stále málo na to, aby domněnka mohla být potvrzena potvrdit. Teorie, že je britská mutace smrtelnější, vychází z dat matematiků, kteří porovnávali poměr nakažených a mrtvých u původní nákazy a nové mutace.

- Německo zařadilo Českou republiku na seznam epidemicky vysoce rizikových zemí, zpřísněná opatření pro cesty z Česka do Německa vstoupí v platnost o půlnoci ze soboty na neděli. Dnes to oznámil Institut Roberta Kocha (RKI), který seznam spravuje. Zpřísnění hodnocení Česka zkomplikuje dojíždění především pendlerům.

- Světová zdravotnická organizace v dnešním prohlášení uvedla, že neexistují důkazy o závadnosti vakcíny firem Pfizer-BioNTech pro seniory. Reagovala tak na kauzu z minulého týdne, která vzbudila mediální ohlas po celém světě. Norští vyšetřovatelé tehdy přezkoumávali 23 případů úmrtí tamních seniorů. Prošetřovali, zda jejich smrt neurychlilo právě podání vakcíny.

  • 200 nakažených členů Národní gardy po středeční inauguraci v USA

    200 členů Národní gardy je pozitivních na koronavirus po středeční inauguraci prezidenta Joea Bidena. Celkově jich bylo před slavnostní ceremonií do Washingtonu z bezpečnostních důvodů povoláno kolem 26 tisíc. Podle úřadů došlo k šíření infekce kvůli shlukování vojáků při výkonu práce a nedostatečnému prostoru pro odpočinek.

  • Biden podepsal exekutivní příkazy o rychlé pomoci chudým občanům

    Americký prezident Joe Biden dnes podepsal dvě exekutivní nařízení, která mají pomoci lidem, jejichž ekonomická situace se zhoršila kvůli pandemii koronaviru. Jedno rozhodnutí rozšiřuje potravinovou pomoc a umožní rozeslat stimulační šeky Američanům s velmi nízkým příjmem. Druhé je zaměřeno na zvýšení minimální mzdy federálních zaměstnanců.

    Biden odhaduje, že v USA s covidem-19 zemře až 600 000 lidí, dosud jich je přes 410 000. Řekl, že jeho plán prosadit téměř dvoubilionový stimulační balík podporují podnikatelé, odbory i Wall Street, ale jednat je třeba hned. „Mnoho Američanů má potíže. Virus se šíří, rodiny začínají hladovět. Lidé riskují, že budou vystěhováni z bytů, a znovu přibývá lidí bez práce. Musíme jednat bez ohledu na to, jak se na to díváte. Pokud budeme reagovat nyní, naše ekonomika posílí jak z krátkodobého, tak dlouhodobého hlediska,“ prohlásil Biden.

  • AstraZeneca dodá EU pouze 40 % slíbených vakcín

    AstraZeneca poskytne EU v prvním čtvrtletí pouze 40 % slíbených dávek vakcín. Podle serveru Reuters má společnost problémy s výrobou ve své belgické továrně. Výrobce vakcín měl původně dodat Evropské unii do konce března až 80 milionů dávek. Dalších 80 milionů slíbil dodat do konce druhého čtvrtletí.

  • Saský premiér dál odmítá uzavření hranice s Českem a Polskem

    Saský premiér Michael Kretschmer dál odmítá, aby se uzavřely hranice s Českem a Polskem. Čeští a polští pracovníci jsou v saském zdravotnictví nepostradatelní, řekl v rozhovoru s listem Die Welt. Kretschmer zároveň kritizoval různá opatření v různých zemích Evropské unie, které jsou podle něj i důvodem, proč Sasko zavádí testování pendlerů dvakrát týdně.

    „Hraničíme v Sasku s Polskem a Českem, a toto trojzemí je společným hospodářským i životním prostorem. To nelze jednoduše rozřezat,“ řekl saský premiér novinářům listu Die Welt. Čeští a polští zdravotníci, kteří do Saska dojíždějí za prací, jsou podle Kretschmera nepostradatelní.

  • Belgičané budou mít zákaz volnočasového cestování

    Belgičané budou mít od příštího pondělí zákaz volnočasového cestování do zahraničí. Od kroku si vláda slibuje zamezení šíření koronaviru. Podle belgického premiéra Alexandra de Crooa bude toto opatření platit do března. Croo zdůraznil, že virus se šíří především tím, jak lidé cestují.

    Povolení vycestovat ze země budou mít pouze lidé cestující kvůli práci, z rodinných důvodů nebo na humanitární mise. Přijíždějící cestující z Velké Británie, Jižní Afriky a regionu Jižní Ameriky budou muset podstoupit povinnou desetidenní karanténu.

  • Ve Francii se nákaza koronavirem prokázala u tří milionů lidí

    Ve Francii se od počátku epidemie covidu-19 prokázala nákaza koronavirem u více než tří milionů lidí. V neděli uplyne rok ode dne, kdy francouzské úřady ohlásily první potvrzené případy v zemi i v celé Evropě. Za posledních 24 hodin přibylo 23 292 nových případů, uvádí dnes vládní web. Zemřelých s covidem-19 přibylo za den 649.

    První tři potvrzené případy nákazy koronavirem hlásila Francie loni 24. ledna. O prvním mrtvém s covidem-19 Francie informovala loni 15. února. Francie je první zemí Evropské unie, která překonala hranici tří milionů nakažených. Celkově je v počtu infikovaných na šestém místě po USA, Indii, Brazílii, Rusku a Británii. Co do počtu úmrtí s covidem-19 je Francie na světě sedmá.

  • 400 tisíc naočkovaných za den hlásí Spojené království

    Velká Británie za včerejší den naočkovala 400 tisíc lidí. Úspěch dnes pochválil britský premiér Boris Johnson. První várku očkování obdrželo zatím 5,4 milionu Britů.

  • WHO se dohodla na nákupu vakcíny Pfizer/BioNTech pro chudé země

    Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes oznámila, že se dohodla s konsorciem Pfizer/BioNTech na nákupu 40 milionů dávek jeho vakcíny proti covidu-19. V rámci vakcinačního programu COVAX s nimi bude moci od února začít očkovat v chudých zemích.

    Podle šéfa WHO Tedrose Adhanom Ghebreyesuse by měli být v únoru očkováni nejprve zdravotníci. Zatím není jasné, kde bude vakcína využita nejdříve.

    WHO dnes rovněž oznámila, že v prvním čtvrtletí bude moci dát chudým zemím k dispozici 100 milionů dávek vakcíny vyvinuté firmou AstraZeneca ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou. Tuto vakcínu nicméně WHO ještě neschválila k nouzovému použití.

  • Španělsko má znovu přes 40 000 nakažených za den, Madrid zpřísní

    Ve Španělsku za poslední den přibylo opět přes 40 000 lidí nakažených koronavirem. Podle ministerstva zdravotnictví se počet případů nákazy za 24 hodin zvýšil o 42 885, což je jen mírně nižší číslo než ve čtvrtek, kdy 44 357 nově nakažených představovalo vůbec nejvyšší denní bilanci od začátku pandemie. Madridský region, Baskicko a Valencie dnes ohlásily zpřísnění restrikcí, napsal list El País.

    V jihoevropské zemi s asi 47 miliony obyvatel se v posledních týdnech epidemická situace citelně zhoršila. Počet nově nakažených na 100 000 obyvatel za poslední dva týdny vystoupal na hodnotu 828, což je víc než dvojnásobek oproti prvnímu lednovému týdnu. V některých regionech, například Kastilii-La Mancha, Kastilii-Leónu či Valencii, tento údaj přesahuje 1000.

  • Brazilský stát Sao Paulo zpřísňuje opatření kvůli covidu-19

    Nejlidnatější stát brazilské federace Sao Paulo zpřísňuje opatření kvůli rostoucímu počtu nových nákaz koronavirem. Na tiskové konferenci o tom dnes informoval jeho guvernér Joao Doria. Nová omezení vstoupí v platnost v pondělí a potrvají zatím do 7. února, uvedl server CNN Brasil.

    Guvernér státu Sao Paulo, v němž žije zhruba pětina z asi 210 milionů obyvatel Brazílie, dnes oznámil, že celý tento stát přejde do takzvané červené zóny. To znamená, že restaurace a obchody s jiným než základním zbožím budou muset ve všední dny zavírat v osm večer a v sobotu, neděli a o svátcích budou muset být zavřené.

  • Boris Johnson: Britská mutace by mohla být smrtelnější

    Podle britského premiéra Borise Johnsona by mohla být britská mutace covidu-19 více smrtelná než původní virus. Dodává ale, že informací o nové mutaci je stále málo na to, aby se domněnka mohla potvrdit. Teorie, že je britská mutace smrtelnější, vychází z dat matematiků, kteří porovnávali poměr nakažených a mrtvých u původní nákazy a nové mutace.

    Vládní poradce pro vědu sir Patrick Vallace uvedl, že informace není zcela přesvědčivá. Zdůrazňuje, že je třeba více času na důkladný výzkum. Dodal ale, že i když britská mutace nepůsobí takové obavy jako mutace jihoafrická nebo brazilská, je třeba se mít před touto rychleji se šířící verzí na pozoru.

  • AstraZeneca sdělila EK, že kvůli mutacím zatím dodá méně vakcíny

    Britsko-švédský výrobce „oxfordské“ vakcíny AstraZeneca upozornil Evropskou komisi, že dodávky jeho očkovací látky budou nižší, než byl původní předpoklad. Jako důvod společnost uvedla úpravy preparátu v souvislosti s novými mutacemi koronaviru. Informovaly o tom dnes německý deník Bild a rakouský zpravodajský portál oe24.

    Bild s odvoláním na informace z firemních kruhů sdělil, že AstraZeneca Evropskou komisi informovala o tom, že po schválení její vakcíny Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA), jež se očekává do konce ledna, bude zpočátku schopna dodávat podstatně menší množství této látky, než se předpokládalo.

  • Koronavirus loni těžce zasáhl zahraniční obchod Latinské Ameriky

    Koronavirová krize loni těžce zasáhla zahraniční obchod Latinské Ameriky. Vývoz z regionu klesl ve srovnání s předchozím rokem o 13 procent, dovoz se snížil o 20 procent. Vyplývá to podle agentury DPA z dnes zveřejněné zprávy Hospodářské komise OSN pro Latinskou Ameriku a Karibik (Cepal). Rok 2020 tak byl pro tamní zahraniční obchod nejhorší od finanční krize let 2008 a 2009.

    Světová obchodní organizace (WTO) odhaduje, že celosvětově loni klesla výměna zboží o zhruba devět procent. Cepalu ale dělá starosti, že obchod uvnitř latinskoamerického regionu klesá už několik let. „Je naléhavě nutné znovu posílit regionální integraci, abychom se po pandemii zotavili,“ míní šéfka komise Alicia Bárcenaová.

  • Brazilská mutace covidu-19 v Německu

    Německo oznámilo první případ výskytu brazilské mutace covidu-19 na svém území. Objevila se u člověka, který se v nedávné době vrátil z Brazílie. Informaci dnes uvedli regionální zdravotničtí úředníci ze spolkové země Hesensko.

  • Německo zařadilo Česko na seznam vysoce rizikových zemí

    Německo zařadilo Českou republiku na seznam epidemicky vysoce rizikových zemí, zpřísněná opatření pro cesty z Česka do Německa vstoupí v platnost o půlnoci ze soboty na neděli. Dnes to oznámil Institut Roberta Kocha (RKI), který seznam spravuje. Zpřísnění hodnocení Česka zkomplikuje dojíždění především pendlerům. Zatímco Sasko přistoupí ke kompromisu v podobě dvou povinných testů na koronavirus pro přeshraniční pracovníky týdně, Bavorsko bude zřejmě vyžadovat rozbory každých 48 hodin.

  • V Portugalsku přibývá nakažených nejrychleji na světě

    Pandemie covidu-19 v Portugalsku stále nabírá na síle, v přepočtu na milion obyvatel má země za posledních sedm dní nejvyšší průměrný počet nově nakažených na světě. Pět dní po sobě úřady ohlásily i rekordní denní bilance úmrtí pacientů nakažených koronavirem. Za posledních 24 hodin zemřelo 234 lidí a celkový počet obětí se tak blíží hranici 10 000. Situace se rychle zhoršuje v nemocnicích, kde docházejí volná lůžka, napsala agentura Reuters.

    „Zažíváme něco jako válečnou situaci. Nemáme dost lůžek - a to ani ve veřejném, ani v soukromém sektoru - abychom se dokázali vyrovnat s postupem pandemie při počtu 13 000 až 14 000 nových případů denně,“ řekl agentuře Reuters Oscar Gaspar, šéf asociace soukromých zdravotnických zařízení.

  • Maroko získalo 2 miliony dávek vakcíny AstraZeneca

    Reuters: Maroko dnes obdrželo 2 miliony dávek vakcíny od společnosti AstraZeneca. Stalo se tak první africkou zemí, která získala dostatečně velkou zásobu vakcín pro vytvoření celonárodního vakcinačního plánu.

  • WHO: Vakcína Pfizeru nepřispěla k úmrtím seniorů v Norsku

    Světová zdravotnická organizace v dnešním prohlášení uvedla, že neexistují důkazy o závadnosti vakcíny firem Pfizer-BioNTech pro seniory. Reagovala tak na kauzu z minulého týdne, která vzbudila mediální ohlas po celém světě. Norští vyšetřovatelé tehdy přezkoumávali 23 případů úmrtí tamních seniorů. Prošetřovali, zda jejich smrt neurychlilo právě podání vakcíny.

    WHO to dnes ale popřelo. „Dostupné informace nepotvrzují, že vakcína přispívá k hlášeným smrtelným událostem,“ uvedl globální poradní výbor WHO pro bezpečnost vakcín.

  • Německo eviduje již přes 50 000 zemřelých s covidem-19

    V Německu zemřelo od začátku pandemie již 50 642 lidí v souvislosti s covidem-19. Za poslední den jich přibylo 859, informoval dnes Institut Roberta Kocha (RKI), podle nějž se ve čtvrtek objevilo také 17 862 nově potvrzených nálezů na SARS-CoV-2. Minulý pátek Německo ohlásilo 1113 zemřelých a 22 368 nově infikovaných, uvedla agentura DPA.

    Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn dnes uvedl, že v německých pečovatelských domovech už dostalo první dávku vakcíny 60 procent jejich obyvatel a někteří už dostali i druhou dávku. Oočkována je podle něj také velká část personálu.

  • Počet nakažených covidem v Rakousku přesáhl 400 000

    Počet nakažených covidem-19 v Rakousku přesáhl hranici 400 000 a počet souvisejících úmrtí dosáhl 7330. Za posledních 24 hodin přitom testy zachytily 1575 nových případů infekce a 42 zemřelých, informovala agentura APA s odvoláním na dnes aktualizované statistiky rakouského ministerstva vnitra.

    Rakousko, které má necelých devět milionů obyvatel, dosud eviduje 401 886 infikovaných koronavirem. V poslední době nakažených přibývá přibližně stabilním tempem. Země je přitom od 26. prosince v režimu třetí celoplošné uzávěry, která potrvá nejméně do 7. února.

Reklama

Hlavní zprávy