Hlavní obsah

Země G7 jsou znepokojeny ruskými podvratnými aktivitami

Foto: Profimedia.cz

Šéfové diplomacií G7 od počátku týdne jednali v Londýně.

Reklama

Země skupiny vyspělých států G7 jsou podle závěrů londýnského jednání jejich ministrů zahraničí znepokojeny ruskými aktivitami, které podle nich mají za cíl podkopávat demokratické státy.

Článek

Šéfové diplomacií G7 uvedli, že jsou hluboce znepokojeni „nezodpovědným a destabilizujícím“ chováním Ruska, a slíbili, že posílí kolektivní úsilí o ochranu před hrozbami z Kremlu. Pokračující destabilizující chování Ruska podle G7 zahrnuje „velké navyšování ruských vojenských sil na hranicích s Ukrajinou a na nelegálně anektovaném Krymu, zlovolné aktivity zacílené na podkopání demokratických systémů zemí, zlomyslné kybernetické aktivity a používání dezinformací“.

Ministři dnes rovněž vyjádřili „plnou solidaritu“ se zeměmi, které zasáhly akce ruských zpravodajských služeb. Země G7 dále mimo jiné vyzvaly Čínu k respektování lidských práv a základních svobod.

Země G7 slíbily, že budou „nadále posilovat své kolektivní schopnosti a schopnosti našich partnerů“ tak, aby odradily Rusko od chování, které ohrožuje mezinárodní řád založený na pravidlech", což se týká například oblastí bezpečnosti kybernetického prostoru a dezinformací.

Šéfové diplomacií rovněž vyzvaly Čínu k respektování lidských práv a základních svobod. Vyjádřili také silný nesouhlas s jakýmikoli jednostrannými kroky, které by mohly eskalovat napětí a podkopat stabilitu v regionu. Čína má rovněž dodržovat své závazky ohledně odpovědného chování v kyberprostoru nebo své povinnosti týkající se ekonomiky a obchodu.

Ministři zahraničí zemí skupiny, tedy vyjma hostitelské Británie také USA a Kanady, Francie, Německa, Itálie a Japonska, od počátku týdne jednali v Londýně. Do Británie byli pozváni také šéfové diplomacií Austrálie, Indie, Jihoafrické republiky a Jižní Koreje.

Reklama

Doporučované