Hlavní obsah

Nejbohatší země se dohodly na dani ze zisku globálních firem minimálně 15 %

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Sedmička nejvyspělejších zemí se pokouší zabránit nadnárodním společnostem přesouvat se do daňově příznivějších destinací.

Článek

Členové skupiny nejvyspělejších zemí světa G7 se dnes dohodli na zavedení daně ze zisku globálních firem v minimální výši 15 procent. Informovala o tom agentura Reuters. Rozhodnutí by mohlo postihnout technologické giganty jako Amazon nebo Google, píše britská BBC.

Britský ministr financí Rishi Sunak a německý ministr financí Olaf Scholz uvedli, že se jedná o historický krok. „Je to dobrá zpráva pro daňovou spravedlnost a solidaritu a špatná zpráva pro daňové ráje po celém světě,“ prohlásil Scholz. „Dalším krokem bude prodiskutovat dohodu skupiny G7 s větším množstvím partnerů v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a ve skupině největších světových ekonomik G20,“ dodal.

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire daň ze zisku globálních firem ve výši nejméně 15 procent nazval „výchozím bodem“ a slíbil, že bude bojovat za její další zvýšení. „Je to výchozí bod a v dalších měsících se budeme snažit zajistit, aby tato daň byla co nejvyšší,“ napsal Le Maire na Twitteru.

Získané miliardy dolarů by navíc mohly přispět vládám s náklady, které musely vynaložit v aktuální pandemické době. Cílem dohody je ale především odradit nadnárodní společnosti od přesouvání svých sídel do zemí s nižší úrovní zdanění.

To dosud zákon firmám umožňoval. Společnosti zakládaly pobočky ve státech s výhodnou daňovou politikou, generovaly zde zisk a následně ho danily. A to i přesto, že vydělávaly v jiných zemích. Dnešní rozhodnutí by ale mělo rozšířenou činnost firem zastavit.

Společnosti nebudou moci počítat s tím, že se státy budou předhánět o to jim poskytnout co nejnižší daň. Navíc ji budou muset platit i v místě, kde produkty či služby prodávají a poskytují.

„Po letech diskuze dosáhli ministři financí skupiny G7 historické dohody o reformě globálního daňového systému tak, aby vyhovoval světovému digitálnímu věku,“ řekl dále Sunak.

Na tom, jak zlepšit výběr daní od nadnárodních korporací a velkých technologických firem typu Facebook či Google, se bohaté země (USA, Velká Británie, Francie, Německo, Kanada, Itálie a Japonsko) snažily bez úspěchu dohodnout řadu let.

Reklama

Doporučované