Hlavní obsah

Země se rozestoupila a dva rodinné domy zmizely pod vodou. Záběry z místa

Na Floridě se otevřela země o velikosti velkého plaveckého bazénuVideo: AP

 

Reklama

Kráter překvapil obyvatele na Floridě. Díra měla nakonec šířku šedesát metrů.

Článek

Na západě floridského poloostrova se propadla země. Propast plná vody spolkla dva domy. Trhlina, která vznikla v oblasti  severně od Tampy, byla zprvu malá. Později se však rozrostla až do šířky šedesáti metrů. Obyvatelé domů v době neštěstí nebyli doma. Hasiči zachránili dva psy a část vybavení.

Není to však poprvé, co obyvatelé tamní oblasti podobnou situaci zažili. V roce 2012 se ve stejném sousedství již jedna propast vytvořila. Ze záznamů nemovitostí ale vyplývá, že půda byla stabilizována. Dům byl v roce 2015 prodán novým majitelům.

„Podle geologických odhadů byla tehdy propast hluboká asi patnáct metrů. Nyní odhadujeme stejnou hloubku. Věříme, že je to pravdivý údaj, protože části domů, které se potápějí, nejsou pak nadále vůbec vidět," řekl pro agenturu AP Kevin Guthrie z úřadu pro řešení nouzových situací v Pasco County.

Úředníci vyzvali obyvatele okolních domů k evakuaci. Zatím jich bylo dobrovolně evakuováno jedenáct. Nyní si musí najít náhradní bydlení.

Florida je k propadům půdy náchylná kvůli tamnímu poréznímu vápencovému podloží. Z dutin pak často vznikají vodní prameny, jezera či řeky.

Takto velké krátery jsou způsobeny kyselou vodou, která vápencové podloží rozpouští a narušuje. Severní a centrální Florida, především oblast okolo Tampy, je pak náchylnější než jižní část státu.

Reklama

Související témata:

Doporučované