Hlavní obsah

Země Václava Havla nám ukazuje cestu, píší o Vystrčilovi ve světě

Foto: Profimedia.cz

Šéf Senátu Miloš Vystrčil při tiskové konferenci po vystoupení v tchajwanském parlamentu.

Reklama

Cesta předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan se stala tématem i v mezinárodní politice. Česka se po výhrůžkách šéfa čínské diplomacie zastalo hned několik spojenců, Hrad se pak postavil na stranu Číny.

Článek

Česko se v titulcích hlavních světových médií objevuje jen zřídka, tento týden byl ale výjimkou. O cestě Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan psala například britská BBC, ekonomický deník Financial Times, německá stanice Deutsche Welle i katarská televize al-Džazíra.

Výhrůžky jsou nepřijatelné, zastaly se Čechů mocnosti EU

Úvodník deníku Financial Times psal o výhrůžkách ze strany čínského ministra zahraničí Wanga I i o tom, že by západní demokracie měly Tchaj-wan podporovat - například tím, že mu nabídnou členství v různých mezinárodních organizacích. Článek sdílel na svém twitterovém účtu například známý historik Timothy Garton Ash: „Čest předsedovi českého Senátu za cestu na Tchaj-wan. Země Václava Havla nám ukazuje cestu,“ napsal profesor Oxfordské univerzity.

Poté, co šéf čínské diplomacie Wang I mluvil na schůzce se svým německým protějškem Heiko Maasem o Vystrčilově cestě jako o „překročení červené čáry“, se Maas sousední země zastal. Prohlásil, že výhrůžky do politiky nepatří a že od mezinárodních partnerů očekává respekt.

K Německu se včera přidala i Francie: „Evropsko-čínské vztahy musejí být založené na dialogu, principu reciprocity a vzájemném respektu, což jsou klíčové podmínky pro prohlubování našeho partnerství,“ uvedla podle agentury AFP mluvčí francouzského ministerstva zahraničí Agnès von der Mühllová. „V této souvislosti je nepřijatelná jakákoli výhrůžka členskému státu EU a my vyjadřujeme solidaritu s Českou republikou,“ dodala.

Další ze světových politiků, kdo se postavil na českou stranu, je slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „Slovensko stojí za Českou republikou. Hrozby namířené proti jednomu z členů Evropské unie a jeho představitelům… jsou nepřijatelné,“ napsala na Twitteru.

Zcela opačný názor zastává mluvčí českého prezidenta Jiří Ovčáček. Ten na Twitteru zveřejnil příspěvek s titulkem Číny jsou Nejlepší Sova (narážka na Vystrčilův projev na univerzitě Čcheng-čch', v němž zaznělo, že činy jsou nejlepší slova): „Některé země EU se sice mírně ohradily proti slovníku čínských představitelů, ale spolupracovat a obchodovat s Čínou budou velmi čile dál. To je realpolitik. Nám zůstane pachuť z hrůzně devótní cesty na Tchaj-wan a černý Petr v ruce,“ myslí si mluvčí, který obvykle tlumočí Zemanovy názory.

Reklama

Doporučované