Hlavní obsah

„Zemědělská Tesla.“ Americký autonomní elektro-traktor expanduje do Evropy

Podívejte se na elektrotraktor za milion, který míří i do Evropy.Video: Jan Marek

 

Reklama

Americký start-up představil autonomní elektrický traktor. Na svůj projekt získal peníze od investorů a hodlá expandovat do Evropy. Traktor umí kontrolovat plodiny i analyzovat počasí.

Článek

Firmy ze Sillicon Valley, kalifornského hnízda technologických gigantů jako Facebook, Googl či Apple, podnikají i na polích, a brzy už i na těch evropských. Důkazem je elektrotraktor za milion, co teď získal peníze pro expanzi.

Start-up Monarch Tractor představil svůj stejnojmenný elektrotraktor na přelomu roku, teď ale získal financování, aby mohl své chytré samořiditelné oráče začít posílat i za hranice USA.

Multifunkční využití, samořízení

Oproti kompaktnímu traktoru je užší a delší. Jeho srdcem je elektrický motor o 70 koních, tedy 55 kilowattech, s pohonem na všechna čtyři kola. V zápřahu vydrží bez přestávky až 10 hodin. Dobít jeho baterii přitom trvá asi polovinu času a dokoupit se dá navíc i náhradní. Její výměnu zvládne jeden člověk do 10 minut.

Co se týče využití, elektrotraktor Monarch uzvedne díky výkonné hydraulice až tunu nákladu, a zvládne tak jak obdělávat pole, postřikovat, tak i napájet ostatní elektrické jednotky a zařízení. Jednou z jeho největších výhod je však to, že se umí řídit i sám. Farmáři ho samozřejmě mohou ovládat i na dálku. Díky 360stupňovým kamerám má ale stroj dokonalý přehled o svém okolí, takže může i přesně sledovat trasu jiného zařízení nebo člověka a přitom ho neohrozit.

Bezpečnější než jiné traktory

„Monarch Tractor je bezpečnější než jakýkoliv obyčejný kompaktní traktor, a upřímně i bezpečnější než většina větších strojů, protože používáme chytrý palubní systém a senzory, které rozeznají, když uživatel vstupuje do rizikového prostoru provozu. Diagnostika v kabině stroje vám umožňuje, abyste zjistili, co je s traktorem špatně, a pak je na palubě i obslužný manuál, díky kterému můžete jakýkoliv problém opravit, protože farmáři jsou samozřejmě zruční,“ vysvětluje Mark Schwager, prezident a spoluzakladatel firmy.

Monitoring i předpovědi úrody a stavu polí

Díky svým chytrým kamerám a senzorům umí elektrotraktor Monarch ale i sbírat a analyzovat přes 240 GB dat denně. Může tak odhadovat objem úrody nebo stav rostlin. Data si ukládá a dělá i dlouhodobé analýzy. Čím víc času na poli stráví, tím přesněji dokáže predikovat. A sleduje i počasí. Všechen přehled pak šifruje a ukládá do cloudu, takže farmář má k němu okamžitě přístup třeba i ze svého mobilu, kam mu elektrotraktor sám případně posílá také upozornění.

Povolení není třeba

Kalifornský start-up prý začne první stroje zájemcům z řad farmářů dodávat koncem letošního roku. A to i za hranice Spojených států. V prvním kole financování totiž od investorů pro možnost expanze do zahraničí vybral 20 milionů dolarů, tedy skoro 440 milionů korun. Vedle japonského dodavatele autodílů a výrobce traktorů z Indie své peníze Monarchu poslal také nizozemský kapitálový průmyslník CNH Industrial kontrolovaný italskou investiční společností Exor.

Monarch Tractor spoluzaložila minnestorská rodina vinařů Mondavi. Na rozdíl od jiných samořiditelných vozů jezdících ve městech a na veřejných silnicích podle ní autonomní traktor nevyžaduje federální ani státní povolení k provozu, protože operuje na polích a za malé rychlosti.

Reklama

Doporučované