Hlavní obsah

Zemědělské dotace se nově budou vyplácet bez ohledu na střet zájmů

Ilustrační foto

Reklama

Národní dotace do zemědělství nebude od ledna rozdělovat Ministerstvo zemědělství, ale Státní zemědělský intervenční fond. Podle jeho výkladu se na takto vyplácené peníze nebude vztahovat zákon o střetu zájmů.

Článek

Na změnu upozornil server iRozhlas. „Státní zemědělský intervenční fond bude poskytovatelem národních dotací, které bude poskytovat ve správním řízení. Na dotace poskytované fondem se paragraf 4c zákona o střetu zájmů nevztahuje," řekla serveru mluvčí fondu Vladimíra Bukovcová.

Paragraf, který zakazuje čerpat dotace firmám, ve kterých alespoň čtvrtinu vlastní člen vlády, se v minulosti dotkl byznysu premiéra Andreje Babiše a jeho holdingu Agrofert. Právě kvůli němu převedl premiér firmu do svěřenského fondu.

Podle poslanců, kteří novelu schválili, jde o rozumný krok vzhledem k tomu, že státní fond už má nyní na starosti čerpání evropských dotací.

Proti změně jsou ale dotační experti z Transparency International nebo bývalý úředník Státního fondu životního prostředí Leo Steiner. Ten nedávno musel ve fondu skončit poté, co rozhodl o pozastavení dotací, u kterých je podezření právě na střet zájmů.

„Toto tragikomické odůvodnění – u jehož vzniku jsem shodou náhod byl přítomen a bylo bráno jako vtip – může být použito pouze tehdy, když tyto úřady vystupují jako obhájci premiéra, a ne správci občanů. Jediným kompetentním rozhodujícím orgánem jsou v této věci soudy,“ řekl iRozhlasu Steiner.

Reklama

Doporučované