Hlavní obsah

Zemětřesení na Chebsku bylo cítit až v Praze, šlo o jedno z nejsilnějších u nás, tvrdí geofyzik

Studio navštívil Tomáš Fischer, geofyzik z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Aktivita zemětřesného roje v západním cípu Čech ani po týdnu neoslabuje. Kolem půlnoci obyvatele probudil dosud nejsilnější.

Článek

Letošní nejsilnější zemětřesení v České republice přesáhlo čtyři stupně. Podle geofyzika Tomáše Fischera bylo cítit až v Praze. Obyvatelé mohli ve 23:04 poměrně silně cítit otřesy kvůli tomu, že proběhlo v malé hloubce pod povrchem země.

Na Chebsku se zemětřesení objevují pravidelně mimo jiné kvůli termálním pramenům a s tím spojeným výskytem oxidu uhličitého. Zároveň v této lokalitě leží naše nejmladší sopky.

Zemětřesný roj na Chebsku, který lidé začali registrovat zhruba před dvěma týdny, zatím neoslabuje. Naopak otřesy sílí. V noci na úterý zatím nejcitelnější letošní otřes dosáhl podle automatického měření magnituda 4,1. Jde o největší naměřené hodnoty posledních let.

Epicentrum je v okolí obce Luby nedaleko Chebu.

Lidé v okolí, ale také až desítky kilometrů od epicentra pozorují charakteristické hřmění, ve skříních cinkají skleničky, neklidná jsou i domácí zvířata.

Foto: Evropské středomořské seismologické centrum (EMSC)

Záznam z měření posledních českých otřesů na stránkách Evropsko-středozemního seismologického centra.

Nejsilnější otřesy se na Chebsku vyskytly na přelomu let 1985 a 1986.

Tehdy dosáhly síly 4,6 stupně, kdy už vznikaly trhliny ve zdech nebo se zhroutily komíny na domech. Poslední silnější otřesy pak byly v roce 2014, kdy otřesy dosahovaly síly 4,3 stupně.

Nahromaděná energie se na Chebsku neuvolňuje ve formě jednorázových ničivých otřesů, ale formou zemětřesných rojů. Díky tomu se energie uvolní postupně a bez významnějších následků.

Celý pořad Ráno na gauči sledujte každý všední den od 6:30 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované