Hlavní obsah

Zemětřesení na Filipínách rozkývalo mrakodrap se střešním bazénem, až se voda vylévala na ulici

Pondělní zemětřesení na Filipínách poškodilo mrakodrap se střešním bazénem.Video: Michael Rivo

 

Reklama

Na Filipínách v úterý zaznamenali další zemětřesení, mělo sílu 6,3 stupně Richterovy škály. Informovala o tom americká geologická služba USGS. Pondělní otřesy si v asijské ostrovní zemi vyžádaly podle úterní aktualizované bilance nejméně 11 mrtvých. Dalších 24 osob se podle agentury AP pohřešuje.

Článek

Podle USGS se v úterý země zachvěla na ostrově Samar na jihu souostroví Filipíny. Epicentrum otřesů bylo 13 kilometrů východně od města Tutubigan, ohnisko zemětřesení se nacházelo v hloubce 70 kilometrů. Podle agentury Reuters zatím nejsou informace o případných obětech nebo materiálních škodách.

V noci na dnešek záchranáři našli v sutinách supermarketu v provincii Pampanga na severofilipínském ostrově Luzon další těla obětí zemětřesení, které v oblasti poničilo několik budov a místní letiště v pondělí a které dosáhlo síly 6,1 stupně. Počet potvrzených obětí na životě se tak zvýšil o dvě na nynějších 11.

Pondělní otřesy o síle 6,1 stupně na Filipínách mimo jiné poškodily luxusní mrakodrap s bazénem na střeše. Voda se při zemětřesení valila po stěnách budovy na ulici.

Při zemětřesení se mrakodrap začal kymácet a voda z bazénu stékala po stěnách budovy do ulic Manily. Občané filipínského hlavního města začali před vodní kaskádou okamžitě prchat.

Kromě Manily páchalo zemětřesení velké škody také v provincii Pampanga, severně od metropole. V provincii přišlo o život osm lidí a dalších dvacet bylo zraněno. Byl také poškozen kostel a na dálnici napadalo z kopců kamení.

Na jednom místě se zřítily betonové stožáry elektrického vedení. Mezinárodní letiště v provincii, které je někdejší americkou základnou, bylo uzavřeno a řada letů byla zrušena. Otřesy totiž způsobily škody na odletové hale.

Na Filipínách jsou zemětřesení častá, protože souostroví se nachází v místě, kde se setkávají tektonické desky.

Reklama

Související témata:

Doporučované