Hlavní obsah

Zemětřesení na Lomboku má podle nové bilance 436 obětí. Záchranné akce komplikují sutiny i možné sesuvy půdy

Obětí zemětřesení na Lomboku už je více než 400.Video: Eliška Kolomazníková

 

Reklama

Obětí zemětřesení, které na začátku srpna zasáhlo indonéský ostrov Lombok, už je přes 400. Oznámily to tamní úřady s tím, že záchranáři v sutinách stále nacházejí mrtvé. Celkový počet obětí tak pravděpodobně ještě poroste.

Článek

Zemětřesení, které turisty vyhledávaný ostrov Lombok postihlo minulý týden, podle indonéských úřadů připravilo o domov přibližně 353 tisíc lidí. Většina z nich teď přebývá ve stanech a pod plachtami poblíž svých zničených domovů nebo v provizorních táborech.

Záchranným skupinám v postupu do nejhůře poničeného regionu v severní části ostrova brání sutiny, zničené cesty i všudypřítomné riziko sesuvů půdy. Odříznutá místa tak zásobují tři helikoptéry, z toho jedna armádní. Podle indonéské Národní agentury pro zmírnění katastrof už v pondělí k lidem postiženým zemětřesením doputovalo 21 tun krizových zásob.

V četných oblastech však stále chybí pitná voda stejně jako potraviny, léky a základní hygienické potřeby. Mnozí lidé, včetně dětí, se tak nachází v komplikovaném zdravotním stavu bez vidiny brzké pomoci.

Zemětřesení o síle 6,9 stupně ostrov zasáhlo ve chvíli, kdy se jeho obyvatelé vzpamatovávali z obdobně silné katastrofy. Ta Lombok zasáhla na přelomu července a srpna.

Reklama

Doporučované