Hlavní obsah

Hledá se 30 dětí v sutinách. Drama ve zřícené škole v Mexico City

Po zemětřesení v Mexiku je poničených 209 školVideo: AP

 

Reklama

Zemětřesení poškodilo přes dvě stovky škol. Stále se pohřešuje přes 30 dětí, těla 21 dalších byla vytažena ze sutin.

Článek

V důsledku úterního zemětřesení v Mexiku zemřelo nejméně 217 lidí. Informoval o tom dnes ráno šéf mexického úřadu civilní obrany Luis Felipe de la Puente. Upravil tak své předchozí informace, které hovořily o celkem 248 obětech na životech.

Ohledně počtu obětí panují nejasnosti. Například ministr vnitra Miguel Ángel Osorio Chong naposledy hovořil o 224 obětech.

Epicentrum otřesů o síle 7,1 stupně bylo ve státě Puebla na jihu Mexika, ale silně zasažena byla i metropole Mexiko, u níž je nyní hlášeno 86 mrtvých. Dalších nejméně 71 obětí měl stát Morelos jižně od hlavního města. Ve státě Puebla zahynulo nejméně 43 lidí.

V oblasti pokračují i přes noc záchranné práce s cílem vyprostit co nejvíce živých lidí z trosek desítek budov.

Otřesy, k nimž došlo v den 32. výročí ničivého zemětřesení s tisícovkami obětí, zanechaly miliony lidí bez proudu a poničily řadu silnic či mostů, informují místní média.

Desítky budov jsou v troskách a mnoho jich bylo poničeno. Primátor hlavního města Miguel Ángel Mancera řekl, že jenom v metropoli se budovy zřítily na 44 místech.

Záchranáři prohledávají také sutiny základní školy na jihu metropole. Ministerstvo školství uvedlo, že odtud bylo zatím vyproštěno 25 těl, z toho dětských. Školu v noci navštívil i prezident Enrique Peňa Nieto. V tu dobu se podle něj pohřešovalo 30 dětí a osm dospělých.

Příbuzní dvou dívek uvězněných v troskách tvrdí, že od nich údajně dostali zprávy z mobilu.

Mexické úřady informovaly, že zemětřesení zasáhlo 209 škol, z nichž 15 utrpělo vážné škody.

Úřady vyzývají obyvatele, aby raději zůstávali doma a nepřekáželi záchranářům v práci.

Reklama

Související témata:

Doporučované