Hlavní obsah

Zemětřesení v Pákistánu si vyžádalo nejméně 20 mrtvých

Záběry ze zasaženého pákistánského regionu.Video: AP

 

Reklama

Při silném zemětřesení na jihu Pákistánu zemřelo nejméně 20 lidí a více než 200 jich bylo zraněno. Očekává se, že by počet obětí mohl dále stoupat. Do záchranných prací se zapojila i armáda s vrtulníky.

Článek

Zemětřesení udeřilo ve čtvrtek brzy ráno asi 100 kilometrů východně od města Kvéta v provincii Balúčistán. Mnoho lidí žijících v oblasti stále spalo, a hroutící se budovy tak pohřbily své obyvatele uvnitř. Podle agentury Reuters, která se odkazuje na tamní záchranáře, jsou mezi mrtvými většinou ženy a děti.

Podle měření Evropského středomořského seizmologického centra (EMSC) mělo zemětřesení sílu 5,7 stupně, americká vládní agentura U.S. Geological Survey mluví dokonce o hodnotě 5,9. Epicentrum bylo v hloubce asi 10 kilometrů, tedy poměrně blízko povrchu, což zpravidla znamená silnější záchvěvy na povrchu a větší škody.

U.S. Geological Survey i EMSC informují také o druhém zemětřesení se sílou 4,6 stupně, které oblast zaznamenala asi dvě hodiny po prvních otřesech a které od původního místa dění dělilo jen pár kilometrů. Nejblíže oběma epicentrům bylo město Harnai. Na Twitteru se objevily fotografie a zprávy od místních obyvatel, že se zhroutilo několik domů a v sutinách jsou uvězněni lidé.

V oblasti jsou časté domy z hlíny, jež proti otřesům neměly příliš velké šance. Podle zástupce komisaře pro město Harnai, kterého cituje agentura AP, zemřeli také někteří lidé v uhelných dolech, jimiž je oblast poseta. Zemětřesení udeřilo brzy ráno, kdy už desítky horníků byly v práci, sdělil Suhail Anwar Shaheen novinářům.

Záchranné operace komplikuje absence elektrické energie a mobilního signálu, podle Shaheena by se záchranáři do některých nejhůře zasažených oblastí mohli dostat až za několik hodin. Zhroutit se mělo až 100 hliněných domů a velké množství dalších je poničeno. Mnoho lidí je tak v důsledku události bez domova.

Zranění byli mezitím převezeni do nemocnice, někteří však byli ošetřeni na nosítkách na ulici pod světlem baterky.

Pákistán leží na hranici indické a euroasijské tektonické desky, zemětřesení jsou tu proto poměrně častá. V říjnu 2015 zemětřesení o síle 7,5 stupně zabilo na 400 lidí. V roce 2005 si o desetinu stupně silnější zemětřesení vyžádalo téměř 80 000 lidských životů a přes 3,5 milionu lidí přišlo o střechu nad hlavou.

Reklama

Doporučované