Hlavní obsah

Zemřel autor dobrodružných bestsellerů Clive Cussler

Foto: ČTK/AP/Ronnie Bramhall, ČTK

Clive Cussler

Reklama

Ve věku 88 let zemřel americký autor dobrodružných knih Clive Cussler, který po celém světě prodal desítky milionů výtisků svých knih spojených s postavou hlavního hrdiny, oceánografa Dirka Pitta. O jeho pondělním úmrtí dnes informovala agentura AP. Cusslerovy bestsellery vyšly ve více než 40 jazycích, včetně češtiny.

Článek

Cussler je autorem více než 80 dobrodružných románů, největšího ohlasu však dosáhla série inspirovaná jeho vlastním vášnivým zájmem o hledání lodních vraků. Hlavním hrdinou více než dvacítky knih učinil autor své alter ego Dirka Pitta, který řeší detektivní případy, pátrá po ztracených pokladech na dně oceánů a snaží se rozplést záhadné mocenské konspirace.

„Předlohou pro Dirka jsem byl já sám. Oba jsme stejně vysocí a máme zelené oči… Jediný rozdíl je, že on to umí lépe se ženami a že zestárl jen o deset let, zatímco já o 50,“ řekl Cussler v jednom z rozhovorů, z nějž citoval server BBC.

Cusslerovy knihy znají dobře i čeští čtenáři, v překladu vyšly například romány Ledovec, Moře pod Oděsou, Havanská bouře či Císařova pomsta. Na filmová plátna se v roce 2005 dostala adaptace jeho románu Sahara s Matthewem McConaugheym a Penélope Cruzovou v hlavních rolích.

Reklama

Doporučované