Hlavní obsah

Zemřel britský vědec Sir John E. Sulston. Jeho poznatky o struktuře DNA pomohly k výzkumu rakoviny

Vědec je od roku 2002 laureátem Nobelovy ceny za medicínu.Video: Profimedia.cz, Youtube.com

 

Reklama

Sulston byl průkopníkem lidského genomu a za svou práci obdržel v roce 2002 Nobelovu cenu za medicínu.

Článek

Ve věku 75 let zemřel britský vědec John Sulston, který svého času pomáhal s identifikací struktury DNA. Vědec byl také nositelem Nobelovy ceny za lékařství a fyziologii z roku 2002 za přínos k procesu genetické regulace při vývoji orgánů a odumírání buněk. Informovala o tom dnes britská média, která neupřesnila příčinu ani přesné datum úmrtí. V anglické mutaci wikipedie je uvedeno datum 6. března.

„Všichni cítíme zármutek nad ztrátou takového vědeckého vizionáře a lídra, který přišel s přelomovými poznatky o živoucím světě. Jeho práce a životní mise daly směr vědě 21. století,“ uvedl v pátek ředitel Wellcome Sanger Institutu profesor Sir Mike Stratton.

Sulston, který se narodil 27. března 1942, sám sebe nazýval „dítětem 60. let”. Většinu svého pracovního a soukromého času věnoval studiu milimetr velkých červů. Jeho revoluční objevy spojené s výzkumem genomu hlísta Caenorhabditis elegans jsou označovány za předstupeň dosažení hlavního cíle: zmapování lidského genomu.

Po studiu organické chemie a doktorátu v Cambridgi zamířil Sulston do prestižního Salkova institutu v kalifornské La Jolle. Od roku 1969 pracoval opět v Británii v proslulých MRC laboratořích molekulární biologie v Cambridgi, kde byla poprvé identifikována struktura DNA. V 90. letech byl prvním ředitelem Sangerova centra při Cambridgeské univerzitě, kde se věnoval výzkumu lidského genomu. Laboratoře centra se již delší dobu jmenují po Sulstonovi.

Sulston byl vášnivým zastáncem bourání hranic ve vědě: „Jaký by byl důvod lidského bytí bez nových objevů?” Zásadně ale neuznával využití znalosti genových posloupností ke komerčním účelům. To bylo pro Sulstona „absolutně amorální a odporné”.

Vědec byl jedním ze zakladatelů Wellcome Sanger Institutu nedaleko anglického Cambridge. Pojmenováno je po něm několik tamních laboratoří.

Reklama

Doporučované