Hlavní obsah

Zemřel brněnský malíř a grafik Vlastimil Zábranský

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

V 84 letech zemřel ve čtvrtek v Brně malíř a grafik Vlastimil Zábranský. Radiožurnálu, který o jeho úmrtí informoval, to potvrdila Zábranského asistentka. Smuteční oznámení publikovali i známí rodiny na sociálních sítích.

Článek

Podle něj zemřel malíř po krátké těžké nemoci a rozloučení se uskuteční v úzkém rodinném kruhu.

„Byl to nejen dobrý malíř, ale taky laskavý a hodný člověk, podporovatel mnoha iniciativ a spojovatel komunity. Desítky let fungoval jeho ateliér na Stojanové, kde se scházeli každý čtvrtek jeho přátelé a zajímavé osobnosti nejen brněnského života. Další kapitola se uzavřela,“ uvedla na svém facebookovém profilu ekoložka Jasna Flamiková, která smuteční oznámení sdílela.

„Grafik, kreslíř, scénograf, karikaturista a akademický malíř, jehož obrazy zachycují především figurální náměty s dávkou specifického humoru,“ charakterizovala Zábranského prostějovská Galerie 2002, která o jeho úmrtí také informovala na svém profilu na sociálních sítích.

Vlastimil Zábranský se narodil v roce 1936 ve Vráži u Berouna. Studia na katedře umění Filozofické fakulty tehdejší Univerzity Jana Evangelisty Purkyně jej v roce 1957 přivedla do Brna, kde o tři roky později studia završil u profesora Bohdana Laciny na Vyšší pedagogické škole. Výtvarnému umění jako hlavnímu povolání se věnoval od roku 1963, věnoval se zejména malbě, volné i užité grafice, ilustrační činnosti a scénografii.

„Jeho práce malíře, grafika, kreslíře a karikaturisty se vyznačují vysokou dávkou výtvarné kultury, mimořádným vkusem, osobitým humorem a lidským pohledem na svět. Jsou založeny na precizní kresbě a technice blízké práci starých mistrů, bývají doplněny detailním literním komentářem a často je v nich citelná politická a společenská kritika,“ připomíná medailon Zábranského na oficiálních stránkách města Brna, které jej v roce 2006 ocenilo Cenou města Brna.

Zábranský se často zapojoval do dobročinných aukcí, obrazy pravidelně věnoval například do dražeb ekologické Nadace Veronica, ilustroval také filmové klapky, které se každoročně draží na filmovém festivalu ve Zlíně.

Reklama

Související témata:

Doporučované