Hlavní obsah

Zemřel bývalý agent CIA, který záchranou diplomatů z Íránu inspiroval Afflecka k natočení filmu Argo

Zemřel bývalý agent CIA Tony Mendez, na motiv jeho příběhu vznikl film Argo.Video: Profimedia.cz, Shutterstock.com, Youtube.com

 

Reklama

Ve věku 78 let zemřel bývalý agent CIA Tony Mendez. Proslavil se zejména záchranou šestice amerických diplomatů z obléhané ambasády v Teheránu. Jeho příběh se stal předlohou pro oscarový film Argo.

Článek

Ve věku 78 let zemřel v sobotu bývalý agent americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Tony Mendez, který dokázal v roce 1980 během americko-íránského konfliktu dostat z revolučního Íránu šest Američanů. Jeho odvážný čin inspiroval filmové tvůrce k natočení snímku Argo, oceněného v roce 2013 třemi Oscary. O Mendezově úmrtí informovala v neděli americká média.

Na Twitteru se ke smrti Mendeze vyjádřil americký herec Ben Affleck, který film režíroval a zároveň samotného agenta ztvárnil. „Tony Mendez byl skutečný americký hrdina. Byl to muž neobyčejně velkorysý, pokorný a milý. Nikdy mu nešlo o to, aby jeho akce byly středem pozornosti, chtěl pouze sloužit své vlasti. Jsem hrdý na to, že jsem pro něj pracoval a odvyprávěl jeden z jeho příběhů,“ napsal Affleck

Příběh záchrany šesti amerických diplomatů z Íránu se dostal na veřejnost až koncem 90. let minulého století. Riskantní operace se uskutečnila v lednu 1980 a týkala se šesti Američanů, jimž se během revoluce podařilo uprchnout z ambasády v Teheránu do domu kanadského velvyslance. Mendez zincenoval natáčení fiktivního filmu v Íránu a za dramatických okolností nakonec Američany jako „kanadský filmový štáb“ dostal domů.

Antonio Mendez vystudoval umění na Coloradské univerzitě a poté začal pracovat u filmu jako ilustrátor, než ho v roce 1965 najala CIA. Pracoval pro ni 25 let a zabýval se zejména právě vytvářením falešných identit a krytím agentů. Pracoval na řadě zahraničních postů, většinou v Asii.

Po odchodu ze CIA napsal několik vzpomínkových knih, ta poslední o tajných taktikách CIA za studené války by měla vyjít letos v květnu, uvedla agentura CNN.

Reklama

Související témata:

Doporučované