Hlavní obsah

Zemřel bývalý ministr spravedlnosti Karel Čermák

Zemřel Karel Čermák.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Ve věku 82 let zemřel v úterý bývalý ministr spravedlnosti a někdejší dlouholetý předseda České advokátní komory Karel Čermák.

Článek

Specialista na právo duševního vlastnictví Čermák stál jako nestraník v čele Ministerstva spravedlnosti od září 2003 do června 2004, kdy na funkci ve vládě Vladimíra Špidly rezignoval. Zareagoval tak na rozhodnutí kabinetu vzít soudcům 13. a 14. platy, což označil za útok na soudní moc.

Mluvčí profesní organizace advokátů Iva Chaloupková ČTK napsala, že Čermák pro komoru byl a zůstane nezpochybnitelnou morální autoritou.

„Česká advokacie přijímá tuto zprávu s nesmírnou lítostí, odešel člověk, který se, řečeno s klasiky, zasloužil o advokátní stav. Díky němu a několika dalším, kterých si rovněž nesmírně vážíme, byla po revoluci 1989 velmi záhy obnovena nezávislá svobodná advokacie, v jejímž čele dr. Čermák i několik období stál," uvedla mluvčí ČAK. Dodala, že Čermákovi byla etika výkonu profese advokáta nadevše.

Čermák se narodil 13. září 1934 v Praze. Vystudoval na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, titul doktora práv získal v roce 1965. Poté se věnoval advokacii. V roce 1968 se stal předsedou Městského sdružení advokátů v Praze. O rok později odmítl vstup do KSČ i jakoukoli jinou spolupráci s normalizačním režimem a na funkci předsedy sdružení rezignoval.

V čele České advokátní komory působil v letech 1990 až 1993 a 1996 až 2002.

Podílel se na přípravě mnoha zákonů týkajících se advokacie, je autorem řady odborných studií. Pracoval také jako rozhodce u Rozhodčího soudu při České hospodářské komoře a České agrární komoře, u Rozhodčího soudu při Mezinárodní hospodářské komoře ve Vídni a Mezinárodního arbitrážního centra pro duševní vlastnictví v Ženevě. V roce 1994 mu rakouský prezident udělil vyznamenání za zásluhy. V roce 2005 získal v Česku titul Právník roku.

Reklama

Doporučované