Hlavní obsah

Zemřel „kancléř sjednotitel" Helmut Kohl. Bylo mu 87 let

Zemřel Helmut Kohl.

 

Reklama

Helmut Kohl se výrazně zasloužil o spojení Německa v roce 1990.

Článek

Ve věku 87 let zemřel dnes ve svém domě v Ludwigshafenu bývalý německý kancléř Helmut Kohl. Agentuře DPA to potvrdil jeho právní zástupce Stephan Holthoff-Pförtner. V čele německé vlády stál Kohl v letech 1982 až 1998 a významnou měrou se zasloužil o znovusjednocení Německa v roce 1990.

Bývalý předseda Křesťanskodemokratické unie (CDU) měl dlouhodobě zdravotní problémy. Na veřejnosti vystupoval v posledních letech již jen zřídka. Jeho zdraví se zhoršilo v roce 2008, kdy po operaci kolena upadl a utrpěl poranění mozku. Na veřejnosti se poté objevoval v kolečkovém křesle.

„Truchlíme. #RIP #HelmutKohl," napsala na Twitteru CDU a připojila fotografii svého bývalého předsedy, kterého v roce 1998 ve funkci vystřídal současný ministr financí Wolfgang Schäuble a následně nynější kancléřka Angela Merkelová. Právě Kohl si všiml v devadesátých letech mladé východoněmecké političky Merkelové a výrazně přispěl k jejímu vzestupu do nejvyšších pater politiky.

Kohl se narodil v roce 1930. Na přelomu 60. a 70. let byl ministerským předsedou spolkové země Porýní-Falc. Byl nejdéle vládnoucím německým kancléřem a výrazně se zasloužil o sjednocení Spolkové republiky s bývalou Německou demokratickou republikou (NDR). Je proto přezdíván „kancléřem sjednotitelem".

Reklama

Související témata:

Doporučované