Hlavní obsah

Bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt nezemřel, je v nemocnici

Foto: ČTK

Jindřich Forejt byl šéfem hradního protokolu za prezidentských období Václava Klause a Miloše Zemana.

Reklama

aktualizováno •

Bývalý hradní protokolář byl v úterý odpoledne kvůli mrtvici převezen do nemocnice. Bývalý ministr kultury Daniel Herman později uvedl, že Jindřich Forejt zemřel. To ale nemocnice i mluvčí Institutu Václava Klause nepotvrdili.

Článek

Jindřich Forejt byl v letech 2004–2016, tedy v období výkonu prezidentské funkce Václava Klause a Miloše Zemana, ředitelem odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky. V úterý Blesk.cz uvedl, že byl Forejt s příznaky mrtvice převezen do nemocnice, kde jej později uvedli do umělého spánku. Večer pak informoval bývalý ministr kultury Daniel Herman o Forejtově úmrtí.

„Jindřich Forejt, bývalý hradní protokolář, zemřel. V různých pozicích jsme se řadu let potkávali. I když naše setkávání bylo často dosti komplikované, skláním se před majestátem smrti a přeji zesnulému lehké odpočinutí,“ napsal Herman na Twitteru.

O úmrtí bývalého zaměstnance Hradu posléze taktéž na Twitteru informoval ředitel tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky Jiří Ovčáček.

Následně se informace začala šířit. Převzala ji i agentura ČTK. Ta ale o několik minut později zprávu stornovala. „Nepoužívejte, prosím, tuto zprávu. Informace se podle nového zjištění ČTK nezakládá na pravdě,“ znělo vysvětlení ČTK. „Já tu informaci nemám. Nemám svolení rodiny o tom mluvit, ale nemám takovou informaci,“ uvedla mluvčí motolské nemocnice Pavlína Danková. Obdobně reagoval na dotaz Seznam Zpráv i mluvčí Institutu Václava Klause Petr Macinka.

A úpravou později prošly i tweety Daniela Hermana a Jiřího Ovčáčka.

Deník Blesk v úterý před polednem přinesl zprávu, že 43letý Forejt prodělal mrtvici a byl odvezen do jedné z pražských nemocnic. Podle dřívějšího testu na protilátky měl v minulosti prodělat covid-19.

Jindřich Forejt se narodil v říjnu 1977 v Karlových Varech. Proslavil se jako šéf hradního protokolu, z této pozice mimo jiné zajišťoval organizaci návštěv prezidentů USA a Ruska v Praze, stejně jako návštěvu britského prince Charlese či papeže Benedikta XVI.

Od papeže převzal Řád svatého Řehoře Velikého a podle výroků prezidenta Miloše Zemana měl později do Vatikánu nastoupit jako český velvyslanec.

Kariéru mocného muže ukončila v prosinci 2016 videonahrávka, která ho údajně zachytila při požívání drogy a sexuálních hrátkách s mužem. Krátce poté, co o nahrávce informoval server Hlídací pes, zveřejnila Kancelář prezidenta republiky informaci o odchodu šéfa hradního protokolu.

Forejt dříve používal právnický titul JUDr. Lidové noviny ale už v roce 2013 poukázaly na to, že právnické vzdělání nedokončil. Po skandálu s videonahrávkou nemohl Forejt kvůli nedostatečnému vzdělání nastoupit na plánovanou dráhu velvyslance. V roce 2017 se stal zaměstnancem Institutu Václava Klause.

Reklama

Související témata:

Doporučované