Hlavní obsah

Zemřel Charles Jenkins, bývalý voják USA, který zběhl a strávil 39 let v zajetí KLDR

Zemřel Charles Jenkins, bývalý seržant USA, který strávil téměř 40 v zajetí KLDRVideo: AP

 

Reklama

Bývalý americký voják, kterého Severní Korea v roce 2004 propustila po téměř 40 letech ze zajetí, zemřel v Japonsku na zástavu srdce.

Článek

Ve věku 77 let zemřel bývalý seržant americké armády Charles Jenkins, který zběhl v roce 1965 od své jednotky do Severní Koreje. Severokorejský režim umožnil Jenkinsovi zemi opustit v roce 2004, od té doby žil v Japonsku.

Američan přešel do KLDR přes demilitarizovanou zónu, která odděluje Severní Koreu od Jižní Koreje. Své zběhnutí zdůvodnil tím, že se bál přeložení do Vietnamu, kde v té době do války vstoupily Spojené státy.

Také tvrdil, že předpokládal, že v KLDR bude moci jednou požádat o azyl v Sovětském svazu, přes který by se nakonec vrátil do USA. Jenkins ale azyl od Moskvy nikdy nezískal a v totalitní zemi vyučoval angličtinu.

Účinkoval také v několika severokorejských propagandistických filmech, kde zastával role západních padouchů.

O životě v KLDR Jenkins řekl, že ho věznitelé často bili a prováděli na něm brutální lékařské zákroky, kdy mu například bez umrtvení vyřízli vojenské tetování.

Jeho manželka Hitomi Sogaová, která byla rovněž v KLDR zadržována, v prohlášení uvedla, že je manželovou smrtí zcela zaskočená.

Reklama

Související témata:
Jenkins

Doporučované