Hlavní obsah

Zemřel člen protikomunistického odboje a nositel Řádu TGM František Zahrádka

Zemřel člen protikomunistického odboje František Zahrádka.

 

Reklama

Ve věku 87 let zemřel František Zahrádka. Za totality jako člen protikomunistického odboje převedl přes hranice jedenáct lidí.

Článek

V pátek zemřel člen protikomunistického odboje František Zahrádka. Bylo mu 87 let. Byl nositelem státního Řádu Tomáše Garrigua Masaryka a obdržel také Cenu Paměti národa. O Zahrádkově úmrtí v neděli informovala na svém Facebooku organizace Junák - český skaut. Zahrádka se stal v mládí skautem a prostřednictvím Junáka se později zapojil do odboje.

„Čest Tvé památce, bratře Františku, nezapomínáme,” sdělili skauti na sociální síti. „S hlubokou lítostí jsme přijali zprávu o úmrtí Františka Zahrádky, skauta a člena protikomunistického odboje,” uvedlo na Twitteru Ministerstvo kultury.

Zahrádka převedl první skupinu lidí za hranice již krátce po převzetí moci v Československu komunisty v lednu 1949. Tehdy mu bylo 18 let. Během čtyř ilegálních přechodů převedl do zahraničí jedenáct lidí. V září roku 1949 byl ale zatčen. Prokurátor pro něho jako pro hlavní postavu odbojové skupiny požadoval trest smrti, vzhledem k nízkému věku pak Zahrádka dostal 20 let vězení. Část trestu si odpracoval v uranových dolech, na svobodu se dostal v roce 1962.

Po konci komunistické totality se Zahrádka mimo jiné podílel na vybudování Muzea III. odboje v Příbrami a Památníku obětem komunismu Vojna u Příbrami.

Reklama

Související témata:

Doporučované