Hlavní obsah

Zemřel Donald Rumsfeld, hlavní strůjce války v Iráku

Foto: Profimedia.cz

Bývalý americký ministr obrany Donald Rumsfeld (vpravo).

Reklama

aktualizováno •

Bývalý americký ministr obrany Donald Rumsfeld zemřel ve středu ve věku 88 let.

Článek

Do americké historie se zesnulý politik zapsal hned dvakrát. Donald Rumsfeld byl šéfem Pentagonu nejprve za Geralda Forda a pak znovu za George Bushe mladšího. Na post ministra obrany rezignoval v roce 2006 uprostřed nepokojů v poválečném Iráku. Podle deníku The Washington Post z něj jeho vůdčí role při invazích do Afghánistánu a Iráku a snahy o transformaci americké armády udělaly jednoho z nejdůležitějších a také nejkontroverznějších ministrů obrany v dějinách Spojených států.

Zprávu o Rumsfeldově smrti přinesla v prohlášení zveřejněném na Twitteru jeho rodina. Poslední okamžiky podle nich prožil v kruhu blízkých doma v Novém Mexiku.

„Historie si ho bude pamatovat pro jeho mimořádné úspěchy během jeho veřejné služby, ale ti, kteří ho znali nejlépe a jejichž životy se díky tomu navždy změnily, si budou pamatovat jeho neochvějnou lásku k manželce Joyce, jeho rodině a přátelům a integritu, kterou přinesl do života věnovaného zemi,“ uvedla Rumsfeldova rodina na sociálních sítích.

Agentura Reuters připomíná, že Rumsfeld byl hlavním strůjcem války v Iráku, dokud jej Bush po třech a půl letech bojů nevyměnil. Pentagon vedl už v letech 1975 až 1977 za prezidenta Geralda Forda a jeho dlouholetá kariéra zahrnuje vládní angažmá pod čtyřmi různými prezidenty a skoro čtvrt století v „korporátní Americe“, připomíná agentura AP. Vedl také nadaci Rumsfeld Foundation, která propagovala práci ve veřejné sféře a podporovala rodiny vojáků a zraněné veterány.

V jednom ze svých posledních veřejných činů se letos v lednu zařadil mezi deset exministrů obrany, kteří varovali před zneužitím armády ve sporu o výsledky listopadových prezidentských voleb. „Snahy zapojit americké ozbrojené síly do řešení volebních sporů by nás zavedly na nebezpečné, nezákonné a neústavní teritorium,“ napsala tehdy skupina někdejších šéfů Pentagonu.

Reklama

Související témata:

Doporučované