Hlavní obsah

Argentina truchlí, prezident vyhlásil tři dny smutku za Maradonu

Foto: Profimedia.cz

Jeden z fotbalových králů, Argentinec Diego Maradona, zemřel.

Reklama

aktualizováno •

Před nedávnem oslavil 60. narozeniny, dnes jeho život vyhasl. Srdce Diega Armanda Maradony, jednoho z nejlepších fotbalistů všech dob, se zastavilo. Jeho rodná Argentina, pro kterou byl idolem, truchlí.

Článek

Maradona dvakrát přivedl Argentinu do finále mistrovství světa. V roce 1986 v Mexiku tým v modrobílých dresech turnaj vyhrál, o čtyři roky později mu v Římě německý tým finálovou porážku oplatil.

Spolu s Brazilcem Pelém a novodobými hrdiny Cristianem Ronaldem a Lionelem Messim je právě Maradona zařazován mezi výkvět nejlepších fotbalistů světa všech dob.

Argentinský prezident Alberto Fernández se už rozhodl na počest Maradony vyhlásit tři dny státního smutku. „Vzal si nás na vrchol světa. Udělal si nám nesmírnou radost. Byl jsi největší z nás všech,“ napsal Fernández na Twiiter.

„Co já umím s míčem, to on dokázal s pomerančem,“ řekl o Maradonovi francouzský fotbalový mág Michel Platini.

Legenda anglické reprezentace a dnes moderátor BBC Gary Lineker hovoří o Maradonovi jako o nejlepším hráči své generace. „Pravděpodobně byl největším hráčem všech dob. Doufejme, že po požehnaném, ale neklidném životě najde konečně útěchu v rukou Božích,“ napsal na Twitter.

Zmínka o božích rukou není v Linekerově tweetu náhodně. Je to vzpomínka na čtvrtfinále MS 1986 v Mexiku, ve kterém se Maradonova Argentina utkala právě s Linekerovou Anglií.

A v tom utkání ukázal Maradona obě své tváře, andělskou i ďábelskou. Vstřelil totiž v utkání dvě branky. Tu druhou po úžasném slalomu mezi několika hráči, po akci vedené z poloviny hřiště. Předcházel jí ale gól, jehož dosáhl rukou. A rozhodčí to nepostřehli. Argentina díky tomu vyhrála. A Maradona po utkání pravil: „Pokud tam byla ruka, pak to byla ruka boží.“

Když se v roce 2000 hledal nejlepší fotbalista 20. století, zvítězil v oficiální anketě FIFA Brazilec Pelé, v hlasování fanoušků pak Maradona.

Pelé, přesně o dvacet let a jeden týden starší nežli Argentinec, patřil mezi první, kdo se na sociálních sítích vyjádřil se smutnou kondolencí. „Jak smutná zpráva! Ztratil jsem skvělého přítele a svět ztratil legendu. Je toho ještě hodně, co je třeba říci, ale prozatím nechť dá Bůh sílu pozůstalé rodině. Jednoho dne si, doufám, spolu zahrajeme v nebi,“ vyzval Pelé Maradonu na nebeský fotbálek.

Ve své rodné zemi hrál Diego Maradona za Argentinos Juniors i Boca Juniors, v roce 1982 přestoupil coby tehdy nejdražší hráč světa do Barcelony. Ale angažmá nenaplnilo dokonale jeho představy. A tak zamířil do Neapole, kde strávil 7 let, na které fanoušci tohoto klubu nikdy nezapomenou.

Nejenže dovedl tým ke dvěma titulům a zisku Poháru UEFA. Ale zápas co zápas jim předváděl opravdu pohádkové fotbalové kousky, krásné góly, kličky a nahrávky. Dodnes jej v tomto italském městě velebí.

Na angažmá v Neapoli ale poznal Maradona také drogy, měl problém i s alkoholem. Závěr jeho kariéry poškodila řada skandálů. Zoufalou životosprávu měl i v dalších letech, jeho organismus strádal.

Krátce po jeho 60. narozeninách, které oslavil 30. října, jej museli operovat kvůli krevní sraženině v dutině lebeční.

Dnes Maradonův organismus vypověděl službu definitivně, na srdeční zástavu zemřel.

Prohlédněte si Maradonovo umění:

Reklama

Související témata:

Doporučované