Hlavní obsah

Zemřel herec Bruno Ganz

Ve věku 77 let zemřel Bruno Ganz, proslavil se hlavně jako Adolf Hitler ve filmu Pád Třetí říše.Video: Marek Martinovský, Profimedia.cz, Shutterstock.com, Youtube.com

 

Reklama

Ve věku 77 let zemřel švýcarský filmový a divadelní herec Bruno Ganz, informovala agentura DPA s odvoláním na jeho agenta. Ganz se proslavil zejména rolí nacistického vůdce Adolfa Hitlera ve filmu Pád Třetí říše (Der Untergang) z roku 2004.

Článek

Ganz podle svého agenta zemřel v pátek ve svém domě v Curychu, podlehl rakovině.

Ve své zřejmě nejznámější roli ve snímku Pád Třetí říše ztvárnil Adolfa Hitlera během jeho posledních dní v berlínském bunkru.

Ganz hrál také ve snímku Wima Wenderse Nebe nad Berlínem, kde představoval anděla Damiela, nebo v Předčítači.

„Mám pocit, že mu nic nepřekáží, když se vydal na svoji cestu do nebe nad Berlínem,“ řekl při pohledu na dnešní slunečnou oblohu šéf filmového festivalu Berlinale Dieter Kosslick.

„Odešel jeden z nejvýznamnějších herců naší doby, jeho vynikající dílo zůstává,“ uvedl na Twitteru německý ministr zahraničí Heiko Maas.

Scény se zuřícím Ganzem v roli Hitlera se staly v uplynulých letech mimořádně oblíbeným tématem pro nespočet parodií. V roce 2005 v rozhovoru s britským listem The Guardian Ganz řekl, že se na roli nacistického vůdce připravoval čtyři měsíce. Studoval historické nahrávky a pozoroval lidi s Parkinsonovou chorobou, kterou Hitler podle něho trpěl.

Ganz několikrát navštívil Česko, v roce 2010 na mezinárodním filmovém festivalu Febiofest v Praze převzal čestnou cenu Kristián.

Po boku Rudolfa Hrušínského mladšího nebo Ladislava Smoljaka vystoupil v německo-československém filmu Die Wette (Sázka) z roku 1990.

Reklama

Související témata:

Doporučované