Hlavní obsah

Zemřel herec František Švihlík, známý třeba z Četnických humoresek

František Švihlík, který se do povědomí diváků zapsal zejména díky své roli v Četnických humoreskách. Repro: ČT

Reklama

Ve věku 76 let zemřel ve středu v chrudimském hospici divadelní a filmový herec František Švihlík. ČTK to potvrdila ošetřující lékařka Marie Blažková.

Článek

František Švihlík vstoupil do širšího diváckého povědomí postavou policejního fotografa Němce v oblíbeném televizním seriálu Četnické humoresky. Na seriálu se nepodílel jen jako herec, ale byl také pomocným režisérem.

„František se rok a půl léčil s rakovinou, od Vánoc na tom byl hůř a chodil o francouzských holích. Asi před měsícem se jeho stav rapidně zhoršil, odvezli ho na internu do Havlíčkova Brodu a před dvěma týdny ho přesunuli do hospice v Chrudimi,“ řekla ČTK Marie Krajíčková, která se s hercem přátelila téměř 40 let.

Podle webu ČSFD.cz pocházel Švihlík z Horních Měcholup. Vyučil se elektromechanikem a v tomto oboru také pracoval, ale zároveň se věnoval divadlu. Jeho zkušenosti s herectvím vedly k pokusům o studium na DAMU v Praze a JAMU v Brně, neuspěl ale u přijímacího řízení.

Působil v Krušnohorském loutkovém divadle v Teplicích a dalších oblastních scénách. V roce 1987 získal angažmá v Městských divadlech pražských, kde byl až do odchodu do penze.

Jeho filmovým debutem byla postava strážného Půlnočního království v pohádce Jak se budí princezny v roce 1977. V 80. letech pak dostal menší příležitosti od významných filmových tvůrců Jiřího Svobody a Víta Olmera, v postavách sebevědomých mužů s pokřiveným morálním profilem se objevil ve filmech Antonyho šance a Bony a klid. Od 70. let pracoval Švihlík příležitostně také pro televizi. Účinkoval například v seriálech Dobrodružství kriminalistiky nebo Detektiv Martin Tomsa.

Reklama

Související témata:
Četnické humoresky

Doporučované