Hlavní obsah

Zemřel herec George Segal, bylo mu 87 let

Foto: Profimedia.cz

George Segal v roce 2017 při odhalení vlastní hvězdy na hollywoodském chodníku slávy.

Reklama

George Segal patřil v 60. a 70. letech k největším hollywoodským hvězdám. Zemřel v noci na středu kvůli komplikacím, které způsobila operace srdce.

Článek

Ve věku 87 let zemřel americký herec George Segal. Informovala o tom ve středu agentura Reuters s odvoláním na filmový portál Deadline Hollywood, kterému zprávu o úmrtí potvrdila hercova manželka Sonia.

„George Segal odešel. Kariéra, která trvala přes 50 let, protože miloval to, co dělal, a byl v tom skvělý,“ napsal na Twitteru Segalův herecký kolega Michael McKean.

Do mezinárodního povědomí vstoupil rozporuplnou postavou desátníka Kinga ve filmovém dramatu Král Krysa z roku 1965.

Největší úspěch zaznamenal rok nato s rolí Nicka v Nicholsově adaptaci hry Edwarda Albeeho Kdo se bojí Virginie Woolfové. Postava mladého profesora biologie ve studii o rozkladu manželství s Elizabeth Taylorovou a Richardem Burtonem mu přinesla nominace na Oscara i Zlatý glóbus.

Během dalších deseti let ztvárnil řadu postav, mimo jiné ve válečném velkofilmu Most u Remagenu, jenž se natáčel v létě 1968 v Československu. Objevil se i ve snímku Ivana Passera Born to Win (1971).

Z vážných charakterů se pak Segal postupně přeorientoval spíše ke komediálním a stal se oblíbeným představitelem tragikomických a romantických rolí záletných a smolařských hrdinů sužovaných citovými problémy. Na počátku 80. let jeho hvězda poněkud pohasla, začal tedy hledat uplatnění v televizi a jako banjista také pravidelně vystupoval se svou jazzovou kapelou.

V polovině 90. let se dočkal filmového comebacku (Cable Guy nebo Dvě tváře lásky) i návratu na divadelní prkna Broadwaye.

Mladšímu publiku mohl Segal být známější díky postavě vydavatele časopisů Jacka Galla, kterou hrál v letech 1997 až 2003 v seriálu Třeba mě sežer. Od roku 2013 vystupoval především jako Albert Solomon v seriálu Goldbergovi, který produkovala televize ABC.

„Dnes jsme ztratili legendu. Byla pro mne skutečná pocta být součástí úžasného odkazu George Segala,“ uvedl tvůrce seriálu Goldbergovi Adam F. Goldberg, který pořad postavil na svém dětství. „Ryzí náhodou jsem do role dědečka nakonec obsadil dokonalého člověka. Stejně jako můj dědeček měl George obrovské srdce s magickou jiskrou,“ napsal na Twitteru Goldberg.

Reklama

Doporučované