Hlavní obsah

Zemřel Sean Connery. Legendárnímu Jamesi Bondovi bylo 90 let

Foto: Profimedia.cz

Herec Sean Connery zemřel ve věku 90 let.

Reklama

aktualizováno •

Držitel Oscara a také tří Zlatých Glóbů byl prvním, kdo ztvárnil agenta 007. Zahrál si ho celkem sedmkrát.

Článek

„Skotsko navždy.“ Tetování, které si nechal náctiletý Sean Connery udělat, když sloužil v druhé polovině 40. let u královského námořnictva. A držel se ho celý život. Byl hrdým Skotem – dokonce největším žijícím Skotem dle ankety listu The Sunday Herald z roku 2004. To poslední už neplatí. Sir Sean Connery zemřel, jak oznámila rodina. V srpnu ještě stihl oslavit své 90. narozeniny.

Mimochodem kořeny byly pro legendárního agenta 007 opravdu důležité. Měl totiž ještě jedno tetování. A ani to nebylo nijak frivolní, jak by se od mladého námořníka dalo čekat. Šlo o prostý nápis „máma a táta“. Jeho matka Euphemia byla uklízečkou a otec Joseph dělníkem v továrně. Sám mladý Connery, tehdy se mu ještě říkalo jeho prvním jménem „Tommy“ po dědečkovi, si pak přivydělával jako mlékař. Díky tomu si ještě dlouho pamatoval velmi dobře jména a spletitost uliček rodného Edinburghu.

Dokonce k tomu patří i jedna z jeho „historek z natáčení“. „Když jsem si vzal v průběhu edinburghského filmového festivalu taxi, řidič byl úplně okouzlený, jak se vyznám ve městě. Ptal se, jak je to možné. Tak jsem mu říkal, že jsem rozvážel mléko. A pak se zeptal, co dělám teď. Na to už bylo horší hledat odpověď,“ svěřil se v životopisné knize „Býti Skotem“.

Přitom minout jeho sáhodlouhou filmovou kariéru snad nemohl nikdo. Vyjma tedy toho taxikáře.

Ve věku 23 let před Connerym stálo rozhodnutí, zda se stane profesionálním fotbalistou nebo hercem, a přestože ve sportu vynikal, vybral si herectví. Později prohlásil, že to byl jeden z jeho inteligentnějších kroků.

Skotský herec byl znám především jako ikonický James Bond. Začínal na divadelních prknech a v menších televizních rolích. Právě role agenta 007 ve filmu Dr. No ho dostala do povědomí diváků, mezi lety 1963 a 1967 se Connery postupně objevil v dalších čtyřech bondovkách: Srdečné pozdravy z Ruska, Goldfinger, Thunderball a Žiješ jen dvakrát.

Dvakrát se pokusil sérii s Bondem přetrhnout, aby nebyl příliš „zaškatulkován“. A dvakrát jej producenti přiměli se vrátit. Diváci jej totiž milovali (a milují dodnes). V anketě Radio Times s přehledem porazil ostatní herecké kolegy v čele s aktuálním Bondem Danielem Craigem jako nejlepší agent Jejího Veličenstva všech dob.

Ve filmech vystupoval vždy jako šarmantní, charismatický drsňák a za své herecké umění získal v roce 1987 Zlatý glóbus a v roce 1988 Oscara za film Neúplatní.

Diváci i kritici si ho oblíbili i ve filmech Velká vlaková loupež, Indiana Jones a poslední křížová výprava nebo Skála. V roce 2000 ho královna Alžběta II. povýšila do šlechtického stavu v paláci Holyrood.

S hereckou kariérou se Connery rozloučil v roce 2003. Nabídku na účast u čtvrtého pokračování filmu Indiana Jones odmítl se slovy: „Důchod je prostě zatraceně moc zábavný.“ Po „odchodu do hereckého důchodu“ ztvárnil přece jen ještě jednu titulní roli, a to ve skotském animovaném snímku Sir Billi. Neboli už jen propůjčil svůj hlas.

Oblíbené filmy Seana Conneryho

1. James Bond (1962-1983)

2. Neúplatní (1987)

3. Urážka (1973)

4. Jméno růže (1986)

5. Hon na ponorku (1990)

6. Indiana Jones a poslední křížová výprava (1989)

7. Zardoz (1974)

8. Šaman (1992)

9. Highlander (1986)

10. První rytíř 1995)

11. Skála (1996)

12. Past (1999)

13. Robin Hood: Král zbojníků (1991)

14. Špatné je dobré (1982)

15. Pahorek (1965)

Reklama

Doporučované