Hlavní obsah

Zemřel herec Terry Jones z britské komediální skupiny Monty Python

Foto: Profimedia.cz

Terry Jones.

Reklama

Zemřel britský herec Terry Jones známý ze slavné komediální skupiny Monty Python, bylo mu 77 let.

Článek

S odkazem na sdělení jeho agenta a rodiny to píší zahraniční agentury. „Terry odešel večer 21. ledna ve věku 77 let po boku své ženy Anny Söderströmové po dlouhém, extrémně statečném, ale vždy s dobrým humorem vedeném boji se zvláštní formou demence,“ píše se v prohlášení rodiny.

Základy skupiny Monty Python Jones položil na univerzitě v Oxfordu, kde studoval anglickou literaturu. Tady se seznámil s Michaelem Palinem, dalším zakladatelem „Pythonů“. Později se přes působení v televizi v roce 1969 oba dostali do BBC, aby společně s Johnem Cleesem, Grahamem Chapmanem, Ericem Idlem a Terrym Gilliamem vytvořili skupinu Monty Python a slavný pořad skečů Monty Pythonův létající cirkus.

Kromě hraní si Jones díky Pythonům vyzkoušel i režii. Na režisérské stoličce seděl u všech tří filmů komediální skupiny, parodie na artušovskou legendu Monty Python a Svatý Grál, svérázného zpracování biblických příběhů Život Briana a v roce 1983 u posledního filmu skupiny Monty Pythonův smysl života.

Jones byl také známý pro svůj odmítavý postoj k válce v Iráku. V roce 2004 publikoval knižní souhrn svých novinových sloupků pod názvem Válka Terryho Jonese proti válce s terorem. Jones se dvakrát oženil, mezi roky 1972 a 2012 žil s biochemičkou Alison Telferovou, se kterou měl dvě děti, v roce 2012 si pak vzal Annu Söderströmovou, s níž měl jednoho potomka.

Reklama

Doporučované