Hlavní obsah

Zemřel izraelský agent, který unesl nacistického zločince Adolfa Eichmanna

Foto: Profimedia.cz

Agent izraelské tajné služby Mossad Rafi Ejtan na snímku z roku 2009.

Reklama

Legendární agent izraelské tajné služby Mossad Rafi Ejtan, který se v roce 1960 podílel na únosu nacisty Adolfa Eichmanna z Argentiny, v sobotu zemřel ve věku 92 let.

Článek

Muž, kterého izraelský premiér Benjamin Netanjahu nazval „hrdinou izraelských tajných služeb“, skonal v nemocnici v Tel Avivu, kde byl v poslední době ošetřován, oznámila agentura DPA.

Izraelský prezident Rivlin: „Ztratili jsme statečného bojovníka, jehož zásluhy pro izraelskou bezpečnost si budou připomínat i budoucí generace.“

Operace k dopadení „architekta holokaustu“ Eichmanna a jeho tajného únosu z Argentiny do Izraele v roce 1960 byla jedním z největších úspěchů Mossadu. Po zdařilé akci komanda v čele s Ejtanem byl Eichmann v Izraeli odsouzen k trestu smrti za zločiny proti lidskosti a válečné zločiny a v květnu 1962 oběšen.

Ejtan po aféře kolem izraelského špiona Jonathana Pollarda, která se v 80. letech stala jednou z nejnepříjemnějších a nejškodlivějších epizod ve vztazích mezi Izraelem a USA, odstoupil z vedení jedné izraelské zpravodajské agentury. Později vstoupil do politiky a v letech 2006 až 2009 zastával úřad ministra pro důchody.

Reklama

Související témata:

Doporučované