Hlavní obsah

Zemřel Jan Petránek, legenda mezi novináři. Své jméno spojil s rozhlasem i Chartou 77

Český novinář a bývalý disident Jan Petránek.Video: Lukáš Marek, ČTK

 

Reklama

Ve věku 86 let zemřel v sobotu jeden z nejznámějších rozhlasových novinářů, muž s nezaměnitelným hlasem a darem poutavě vyprávět.

Článek

„Ve večerních hodinách zemřel na selhání srdce,” citoval Petránkova syna Martina Český rozhlas, který zprávu přinesl jako první.

Jan Petránek pracoval v zahraniční redakci Československého rozhlasu už od 50. let. Působil mimo jiné jako zahraniční zpravodaj v Sovětském svazu.

Server Československého rozhlasu dnes připomněl Petránkův citát, když líčil setkání zahraničních zpravodajů té doby v pražské centrále: „Přijel Karel Kyncl z New Yorku. Vpadl do místnosti a řekl: Přátelé, to je neuvěřitelné, přijet do Prahy. V tom New Yorku je všechno, tady není nic. Krátce nato jsem otevřel dveře já, přijížděl jsem přímo z ruzyňského letiště, a říkám: To je neuvěřitelné, přijet z Moskvy. V Praze je všechno, v Moskvě nic.“

V srpnu 1968 vysílal Jan Petránek z budovy Československého rozhlasu ostřelované sovětskými vojáky. V roce 1969 ještě stihl okomentovat v přímém přenostu přistání člověka na Měsíci.

Pro své názory byl ale záhy, v době takzvané normalizace, z rozhlasu vyhozen. Své profesi se nesměl věnovat, pracoval jako dělník. Svou životní cestu spojil s disentem a Chartou 77.

Po roce 1989 zažil velký návrat ke své profesi. Stal se jedním z klíčových redaktorů znovuobnovených Lidových novin, posléze se vrátil ke své rozhlasové kariéře. Velmi aktivní byl i ve vysokém věku, každý den se zajímal o dění v důležitých částech světa, jako komentátor byl častým hostem živých rozhlasových a televizních vysílání.

V roce 2015 získal od prezidenta Miloše Zemana medaili Za zásluhy.

Reklama

Související témata:

Doporučované