Hlavní obsah

Zemřel Jaroslav Koča, chemik a předseda Grantové agentury ČR

Foto: ČTK

Chemik Jaroslav Koča.

Reklama

Jaroslav Koča byl zakladatelem Středoevropského technologického institutu CEITEC a dlouholetým ředitelem Národního centra pro výzkum biomolekul Přírodovědecké fakulty MU.

Článek

Ve věku 65 let zemřel chemik, strukturní biolog a předseda Grantové agentury ČR Jaroslav Koča. O úmrtí informovala Masarykova univerzita v Brně (MU), kde Koča působil.

„Masarykova univerzita ztratila vynikajícího vědce, který má významné a nezpochybnitelné zásluhy o rozvoj excelentní vědy na naší univerzitě. S profesorem Kočou jsem měl možnost v minulosti úzce spolupracovat jako prorektor pro rozvoj, nesmírně jsem si jej vážil jako odborníka a jako člověka. Čest jeho památce!“ uvedl rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš.

„Profesor Koča byl významnou osobností Přírodovědecké fakulty a jeho odchod je pro fakultu velkou ztrátou. Byl to vizionář, který svým neutuchajícím zájmem o vědu a výuku dal vzniknout nejenom novým výzkumným, ale i studijním směrům,“ řekl k úmrtí Koči děkan Přírodovědecké fakulty Tomáš Kašparovský.

„Nemohu uvěřit zprávě o úmrtí profesora Jaroslava Koči, kterého jsem znal jako člověka neutuchající energie, stále dívajícího se dopředu,“ doplnil současný ředitel CEITEC Jiří Nantl.

Koča podle univerzity v průběhu své vědecké kariéry publikoval více než 200 původních vědeckých prací v mezinárodních časopisech a vedl desítky doktorandů. Působil na několika zahraničních pracovištích, například v Norsku, Francii a USA. Vedl několik velkých domácích i zahraničních vědeckých projektů v objemu desítek či stovek milionů korun. Svou profesuru obhájil v roce 1995 na Masarykově univerzitě v oboru organická chemie.

Funkce předsedy Grantové agentury ČR (GA ČR) se ujal v prosinci loňského roku. V rozhovoru s ČTK tehdy uvedl, že by chtěl v GA ČR nadále rozvíjet podporu mladých vědců a rozšiřovat zahraniční spolupráci. Řekl také, že Česko by mělo mít jednodušší rozdělování podpory vědy a výzkumu.

Reklama

Související témata:

Doporučované