Hlavní obsah

Zemřel Jean-Claude Carrière. Scenárista, který spolupracoval s Formanem

Foto: Profimedia.cz

Jean-Claude Carrière, který sám sebe charakterizoval jako vypravěče, byl autorem šedesátky scénářů a osmi desítek literárních děl.

Reklama

S českým držitelem dvou režijních Oscarů pracoval Jean-Claude Carrière na filmech Taking Off, Valmont či snímku Goyovy přízraky. Je podepsán i pod americkou adaptací Kunderovy Nesnesitelné lehkosti bytí.

Článek

Francouzský spisovatel a scenárista Jean-Claude Carrière, který spolupracoval se slavnými režiséry včetně Luise Buñuela či Miloše Formana, zemřel v pondělí večer ve věku 89 let. Oznámila to podle agentury AFP umělcova dcera.

Spisovatel netrpěl žádnou zvláštní nemocí a zemřel ve spánku ve svém pařížském domově. Po posledním rozloučení v metropoli bude pochován v rodné obci Colombières-sur-Orb na jihu Francie, upřesnila Kiara Carrièreová.

Jean-Claude Carrière, kterým sám sebe charakterizoval jako vypravěče, byl autorem šedesátky scénářů a osmi desítek literárních děl. Byl také hercem, režisérem a i textařem ikony francouzského šansonu Juliette Grécové. S dalajlamou sepsal knihu, připomněla AFP.

Carrière patřil k nejuznávanějším filmovým scenáristům posledního půlstoletí. Podepsán je pod snímky Deník komorné, Kráska dne nebo Tajemný předmět touhy. S Buñuelem spolupracoval 19 let – až do režisérovy smrti.

Spolupráce s geniálním Španělem byla sice nejvýraznější částí Carrièrovy filmové dráhy, jeho jméno je ale k nalezení i v titulcích dalších snímků. Vedle Jeana-Luca Godarda nebo Volkera Schlöndorffa často psal i s Milošem Formanem. S českým držitelem dvou režijních Oscarů, s nímž se seznámil v roce 1966, pracoval na filmech Taking Off, Valmont či snímku Goyovy přízraky. Carrière je podepsán i pod americkou adaptací Kunderovy Nesnesitelné lehkosti bytí.

Navzdory věku Carrière stále zůstával aktivní. Svoji poslední esej napsal v roce 2018 a loni se jako spoluautor podepsal pod scénář filmu Le sel des larmes, který natočil Philippe Garrel.

Reklama

Doporučované